Export verse groente bijna 1% hoger

De export van verse groenten tot en met oktober bedraagt 1,6 miljard kilogram. Dat is 0,8% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het exportvolume van glasgroenten steeg met 1%. Dit blijkt uit de jaarlijkse ramingen van LEI Wageningen UR, gepubliceerd via de nieuwe website agrimatie.nl.

De totale export van verse groente steeg de eerste tien maanden met 0,8% tot 1,6 miljard kilo. De afgelopen jaren is de export niet noemenswaardig veranderd. Wel zijn er tussen de producten verschillen. Zo steeg de export van tomaten met 6% tussen 2012 en 2013, terwijl die van paprika af nam. Beide ontwikkelingen zijn in lijn met respectievelijke groei en afname van het areaal in combinatie met de productieontwikkelingen.De export van glasgroente, het totaal van tomaat, paprika, komkommer en aubergine, steeg tot en met oktober met 1% tot 1,3 miljard kilo. De exportgroei naar Duitsland (1%) kwam vooral door een toename van de export van de tomaten met 6%. De paprika-export daalde met 11%. Komkommer liet een kleine plus noteren.
Naar het Verenigd Koninkrijk werd 6% meer uitgevoerd. Opvallend genoeg daalde de export van tomaten naar het VK met 2%, terwijl paprika en komkommer het erg goed deden met respectievelijk een plus van 12% en 18%.

Het belang van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op de totale export is groot. Gezamenlijk gaat naar beide landen ruim 60% van de totale export van glasgroente. Bovendien neemt dit aandeel de laatste 3 jaar nog steeds toe, met circa 1 procentpunt per jaar.

Op gepaste afstand volgen andere exportbestemmingen. De export ontwikkelde zich minder gunstig richting Italië, Tsjechië (beide -10%), Spanje (-24%) en Denemarken (-4%). De export naar Frankrijk (7%), Rusland (51%) en Polen(16%) ontwikkelde zich juist positief. Maar het belang van deze landen is niet groot. Het aandeel varieert per land van 1% tot 5%. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.