Lex Ophorst, Rainbow:

Vollegrondsgroenten: Rustige pre-kerstweek, maar contracten maken veel goed

Tholen - Het seizoen voor de Nederlandse vollegrondsgroente begon en eindigde met hoge prijzen – maar daartussen was de vraag maar matig. Nu de Spaanse productie op gang is, staat de markt opnieuw onder druk. "Dat komt ook door de vervelende dagen waarop kerst dit jaar valt: maandag en dinsdag zijn twee handelsdagen waarop er minder handel bedreven wordt. Maar gelukkig hebben wij nog een aantal goede contracten lopen, waardoor het in ieder geval niet stil valt bij ons", vertelt Lex Ophorst van Rainbow International.

Tijdens het seizoen voor de Nederlandse vollegrondsgroente is er weer van alles gebeurd. Het koude voorjaar zorgde voor een start met hoge prijzen, vertelt Lex Ophorst van Rainbow International. "Daarna kwam alles tegelijk. De lage prijzen die toen gerealiseerd zijn, hebben helaas heel het seizoen doorgewerkt." Daarbij speelt mee dat het Verenigd Koninkrijk dit jaar veel minder gevraagd heeft naar bloemkool en broccoli. "En Oost-Europa eigenlijk ook niet. De eigen productie is daar goed gelukt en de vraag naar Hollandse vervangende producten valt dan tegen. Dan mis je het opzetje om de prijzen wat hoger te zetten op de daghandel. Maar de seizoenscontracten maakten gelukkig veel goed bij ons." Pas de laatste drie weken zijn er op de daghandel goede prijzen gemaakt. "Tot en met afgelopen maandag hebben we nog Hollandse bloemkool verkocht. In Spanje is het najaar heel warm geweest en daarna koud geworden. Dan groeit de bloemkool alleen in het blad, niet in de kool." Ook in broccoli waren fikse tekorten. "Vanuit Rusland werd er soms zelfs 35 euro betaald voor een doos broccoli op ijs – maar die waren beperkt in beschikbaarheid."

Kerst
De goede prijzen zijn inmiddels weer wat weggezakt en de vraag mag wel wat beter zijn. "De handel staat wat onder druk. Dat komt ook door de vervelende dagen waarop kerst dit jaar valt: maandag en dinsdag zijn twee handelsdagen waarop eigenlijk niets gebeurt. De Spaanse productie komt op gang en iedereen wil de handel kwijt." Momenteel wordt er vooral voor kerst geladen voor Rusland. "Die betalen wel een goede prijs. In Europa is het een slechte pre-kerstweek."

Crown Jewel
Rainbow International heeft dit jaar gewerkt met een grotere groep 'eigen' telers. "Dat is van beide kanten goed bevallen", vertelt Ophorst."We hebben aan het begin van het seizoen het merk Crown Jewel geïntroduceerd in de vollegrondsgroente. Dat heeft onderscheidend vermogen gecreëerd en daarmee realiseer je ook een meerwaarde." Crown Jewel is een exclusieve lijn: alleen eigen productie van Rainbow wordt erin verpakt, en dan ook nog alleen producten van de hoogste kwaliteit. "Onderscheiden op kwaliteit wordt steeds belangrijker in de handel. De prijs is belangrijk, maar als je kwalitatief alles op de rit hebt, wordt daar op een gegeven moment ook meer voor betaald. Wij hebben diverse klanten waarbij het product nog 3 tot 6 dagen op transport moet. Als je dan 100% kwaliteit levert, blijven ze terugkomen." Bij mindere kwaliteit, door bijvoorbeeld weersomstandigheden, mag het product niet in Crown Jewel verpakt worden, dat blijft exclusief. De betaalde meerwaarde belandt bij de telers. "We gaan hier zeker mee door. Vorige maand is het label "Crown Jewel" ook geïntroduceerd in de rode uien. En dit zal zeker niet het laatste product zijn."
Voor meer informatie:
Lex Ophorst
Rainbow International BV
Poortcamp 9
2678 PT De Lier
T. +31 174 52 41 22/46
F. +31 174 52 41 19
lex@rainbowgrowers.nl
www.rainbowgrowers.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.