Inkomen EU agrariër met 1,3% gedaald; inkomen Nederlandse met 11,4% gestegen

Uit een eerste raming van het Europees statistiekbureau Eurostat blijkt dat het inkomen per werknemer in agrarische sector in de 28 landen van de Europese Unie in 2013 met 1,3% gedaald is. De verschillen zijn groot. Terwijl in Nederland het inkomen per agrarische werknemer met 11,4% toenam, daalde het inkomen in Estland met 17,2%.

Gemiddeld genomen nam het inkomen in de lidstaten met 1,3% af, na een toename van 0,3% in 2012. De daling van het inkomen is het resultaat van een afname van het reële inkomen met 2,1%, vooral als gevolg van een stijging van de kosten met 0,8%, en een afname van de hoeveelheid arbeid met 0.9%. Tussen 2005 en 2013 is het reële inkomen van boeren in de 28 lidstaten gemiddeld met 29,2% gestegen, terwijl de hoeveelheid arbeid in de agrarische sector in dezelfde periode met ruim 21% afnam.

In 15 landen is het inkomen per werknemer gestegen; in 13 is het gedaald. Nederland is met een inkomensstijging met 11,4% lijstaanvoerder, gevolgd door Roemenië met een toename van 10,4% en Spanje met 10,0%. In Estland was juist sprake van de grootste daling met 17,2%, gevolgd door Frankrijk waar het inkomen 16,4% daalde, Kroatië met een daling van 16,2% en Duitsland met 10,0%.

Zie voor het volledige overzicht de site van Eurostat.


Bron: Eurostat

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.