Agrico sluit 2012/2013 af met resultaat na belastingen van 2,8 miljoen

Aardappelcoöperatie Agrico heeft het boekjaar 2012/2013, gecorrigeerd voor de omzet van fabrieksaardappelen, afgesloten met een geconsolideerde omzet van 259 miljoen euro. Dat is 26% meer dan in het voorgaande boekjaar. Het resultaat na belastingen bedroeg 2,8 miljoen euro tegen 567.000 euro in het vorige boekjaar. Er is 0,2 miljoen euro aan certificaten uitgekeerd. Het valuta-effect bedroeg ook 0,2 miljoen euro. De coöperatie kon daardoor het eigen vermogen met 2,4 miljoen euro versterken, waardoor de solvabiliteit op balansdatum steeg naar 54,8%. Ook is de liquiditeit verder toegenomen. Mede door de extra aandacht voor openstaande posten van debiteuren was opnieuw sprake van een positieve cashflow.

Het herstel van de omzet ten opzichte van 2011/2012 komt enerzijds door een veel beter prijsniveau van consumptieaardappelen en anderzijds door een duidelijk hogere afzet van pootaardappelen. De slechte weersomstandigheden in delen van Europa tijdens de oogstperiode hadden grote invloed op de omvang van de oogst van consumptieaardappelen en daarmee op de prijs.

Na een koud voorjaar en een laat plantseizoen lijken de opbrengsten per hectare in Nederland dit jaar redelijk maar grof in de pootgoedteelt en goed in de teelt van consumptieaardappelen. In 2013/2014 lijkt het aanbod van consumptieaardappelen in Zuid Duitsland en Oost-Europa beperkt. De vooruitzichten voor consumptieaardappelen lijken daarom goed. De afzet van pootaardappelen kent onzekerheden door politieke problemen in het Midden-Oosten en de slechte consumptiemarkt in Algerije. Agrico verwacht voor pootaardappelen een redelijk jaar.

Zie voor meer informatie het jaarverslag 2012/2013 van Agrico.


Bron: Agrico

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.