Dit jaar is veel gespeculeerd over de perenmarkt

"Perenprijzen gaan dit seizoen niet veel meer veranderen"

Tholen - Afgelopen weken gingen er aardig wat perenvolumes naar Rusland vanuit België en Nederland. "Dat begon ongeveer zes weken geleden met een continue vraag en elke week kwamen ze terug om aan te kopen", vertelt een Belgische exporteur. "Momenteel is de handel wat stilgevallen en dat heeft te maken met de aankomsten van deze week. Daarnaast valt de handel over het algemeen toch meer stil rond deze tijd. Dinsdag (vandaag) en woensdag maken we terug prijzen naar 52 en week 1, met aankomsten in week 3. Daarna gaat in export toch terug wat aanzwengelen."


Meer speculaties
"Momenteel ligt de vraag niet hoog, maar ook het aanbod is klein. De producenten doen minder snel de cellen open. Veel telers werken met Polen en Roemenen, die met de feestdagen ook huiswaarts keren. Dat is tot week 2 en dan wordt er terug gesorteerd. Er is dit jaar meer dan anders gespeculeerd en gefilosofeerd over de perenmarkt. Dat heeft met name te maken met het feit dat er vorig seizoen zulke hoge prijzen werden gemaakt."

"Mijns inziens gaat er qua prijzen niet veel meer veranderen, er komen geen grote verrassingen meer. Naar volgend jaar toe gaat er meer product komen, maar ook de vraag zal toenemen. Als het goed is komen telers begin 2014 met een kwalitatief beter product dan nu. Er zal meer dan voldoende volume op de markt zijn, en dan spreek ik niet alleen over de Conference, maar ook de andere perenrassen op de wereldmarkt die er dan zullen zijn." 

Veel kleine peren
Hij geeft aan dat er veel kleine peren zijn. "En die gaan vanaf januari naar boven komen. Telers die zeggen dat ze goede peren hebben, hebben kleine. Het prijsverschil is groot. Voor de goede 50-ers zit je aan prijzen tussen de 16 en 20 cent. Die van 55 zitten rond de 30 cent, dat is nog vrij goedkoop. Als je dan naar de 60-ers gaat, dat zijn de maten die echt interessant worden, heb je prijzen van tussen de 53 en 55 cent. Naar 65 en 70 toe komt daar nog 10 tot 15 cent bij. Zeer grote verschillen dus. Voor de kleine peren zijn er zeker markten, maar handelaren moeten er actief naar op zoek. Ik verwacht dat de prijzen voor de maten 60 tot 70 hoog zullen blijven, maar niet meer veel zullen stijgen. We zitten voor de rest van het seizoen wel vast aan deze prijzen."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.