Werkconferentie Seed 2 Feed:

"Concrete stappen in groenteketens in Afrika"

Samenwerken in Afrika met het doel de voedselproductie te verbeteren en zo een bijdrage te leveren aan het wereldvoedselvraagstuk. Dat was de insteek van de werkconferentie die Rabobank Westland en Greenport Holland op 9 december organiseerden bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs. Zo'n vijftig genodigden maakten daar concrete afspraken over een zevental projecten in verschillende regio's in Afrika.Uitgewerkte plannen
"Deze werkconferentie gaat een stap verder dan de conferentie Seed 2 Feed die we in april 2013 organiseerden", vertelt Fred van Heyningen, directievoorzitter van Rabobank Westland. "Toen kweekten we bewustwording en enthousiasmeerden we tuinbouwondernemers voor kansen en mogelijkheden op de Afrikaanse markt. Dit keer werden er uitgewerkte plannen gepresenteerd."

Vervijfvoudiging productie
"Sommige projecten hebben wat tijd nodig omdat er bijvoorbeeld gezocht moet worden naar een passende financiering", aldus Van Heyningen. "Toch zijn alle business cases al behoorlijk concreet. Bijvoorbeeld het plan om in Rwanda een aangepast kasmodel te introduceren, dat als een kant en klaar bouwpakket kan worden aangeleverd." Deze kas is onderdeel van een geïntegreerde aanpak, waarbij telers trainingen krijgen en er bijvoorbeeld betere zaden worden gebruikt. In Kenia wordt al ervaring opgedaan met dit concept. De verwachting is dat in veel gevallen een vervijfvoudiging van de productie kan worden gerealiseerd.

Training of kennisoverdracht
Bij vijf van de zeven projecten speelt training of kennisoverdracht een belangrijke rol. Zo wil Koppert Biological Systems samen met onder meer Priva in Kenia een trainingscentrum voor de tuinbouw opzetten. In samenwerking met lokale kwekers die voorop lopen in resultaat willen ze beschikbare kennis overdragen aan andere lokale telers. Het plan is gestoeld op ervaringen in Mexico. Daar trok een vergelijkbaar trainingscentrum - CEICKOR - andere marktpartijen aan en hielp het bij een grote productietoename en betere resultaten voor de hele sector.

Actief betrokken
Bij het zoeken naar Afrikaanse partners speelt de Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA) een belangrijke rol. Deze organisatie wordt gesteund door de Bill & Melinda Gates Foundation en de Rockefeller Foundation. De Wageningen University & Research (WUR) draagt met name bij door het leveren van kennis. Rabobank Westland faciliteert de projecten door onder meer haar netwerk beschikbaar te stellen en te adviseren over mogelijke financieringen. "Wij blijven actief betrokken", zegt Van Heyningen. "Over drie maanden zijn de eerste business cases uitgewerkt, inclusief een financieringsplan. In de zomer volgt een nieuwe werkconferentie."

Meer informatie
Ondernemers die meer willen weten over de werkconferentie kunnen mailen naar Rubert Konijn, coördinator Internationaal van het Topteam Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, RubertKonijn@TopsectorTU.nl. Meer informatie is ook te vinden op raboseed2feed.com/nieuws/.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.