Abrikoos grootste verliezer met -21%

Zuid Afrika: Raming steenfruitoogst verlaagd

Tijdens week 46 en 47 troffen ernstige hagel en ongewone stortbuien de West-Kaap, waar het meeste van het steenfruit van het land wordt geproduceerd. Jacques Du Preeze van Hortgro: "Een accurate raming van de impact van deze gebeurtenissen is nog steeds erg moeilijk, aangezien de ernst in veel gevallen pas duidelijk wordt als het fruit over de verpakkingslijn gaat."

Rassen die in het proces zaten om te worden geoogst, leden grote verliezen, maar dat gebeurde ook bij degenen die in de weken daarna zouden worden geplukt. Over het algemeen wordt geraamd dat de schade-impact op de totale steenfruitexport in de regio 5-10% zal zijn (ten opzichte van vorig seizoen), hoewel veel individuele telers veel grotere verliezen leden. Met de beste informatie zijn de ramingen van de steenfruitexport dienovereenkomstig aangepast.

De abrikoosexport zal waarschijnlijk het meest lijden met een daling van 21% ten opzichte van vorig seizoen, tot 878.000 dozen (van 4,75 kg). De andere ramingen zijn: perziken +4% tot 1.437.000 dozen (2,5 kg), nectarines -8% tot 3.022.000 dozen (2,5 kg) en pruimen -4% tot 10.866.000 dozen (5,25 kg).

Oogstschatting van Zuid-Afrikaanse steenfruitexport (12/12/2013)


De steenfruitsector heeft de laatste vijf jaar een toegenomen productie ervaren door de oprichting van nieuwe boomgaarden; de belangrijkste factor die de klap heeft verzacht. De schade is dit seizoen dus merkbaar, terugkijkend in de geschiedenis brengt het de geraamde Zuid-Afrikaanse oogst terug tot onder het gemiddelde, terwijl er een gestage groei werd verwacht voorafgaand aan deze ongunstige weersomstandigheden.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.