Australië: groente-import uit Europa aanzienlijk toegenomen
De groente-import uit België is qua percentage het meest toegenomen, met bijna 100 procent of $10 (€7,3) miljoen in waarde sinds 2007-08, terwijl de import uit Nederland het meest is gestegen in waarde, met $21 (€15,3) miljoen ofwel 82 procent. De meerderheid van de groente-import uit Europa is ofwel verwerkt ofwel diepgevroren. Denk aan ingeblikte tomaten en tomatenpasta uit Italië, voorgebakken frites uit Nederland en België en ingeblikte groenten uit Spanje.
"Deze toename van Europese groente-import komt voor de sector niet als verrassing, vooral gezien het niveau financiële steun dat ze ontvangen onder het gemeenschappelijk landbouwbeleid (CAP)", zei Andrew White, sector- en ontwikkelingsmanager van AUSVEG.
Volgens de Europese Commissie bedroegen de uitgaven van het CAP €58 miljard in 2011, wat goed was voor 43 procent van het jaarbudget van de EU. De directe betalingen aan groente- en fruittelers in Italië bedroegen €247 miljoen, in Spanje €224 miljoen, in Nederland €102 miljoen, in Frankrijk €100 miljoen en België ontving €55 miljoen. De gecombineerde CAP-uitgaven (voor alle elementen) van deze vijf landen stonden gelijk aan ongeveer €25 miljard in 2011.
"Deze vorm van steun aan telers creëert een ongelijk speelveld en maakt Australische telers minder concurrerend. Zulke steunmaatregelen hebben, samen met de hoge operationele kosten van Australië, al gedeeltelijk bijgedragen aan de ondergang van de Australische verwerkte groentesector", zei de heer White.
Groenteverwerkingsbedrijven McCain Foods en Heinz verplaatsten hun productiefaciliteiten van Australië naar Nieuw-Zeeland in respectievelijk 2010 en 2011. "Een lagere export van diepvriesgroenten is een van de trends, die we sinds de emigratie van de Australische groenteverwerkingssector ervaren. De Australische diepvriesgroente-export is sinds 2009-10 met 35 procent gedaald", zei de heer White.
Voor meer informatie:
Andrew White
Ausveg
Tel.: +61 (03) 9882 0277
E-mail: [email protected]