AGF-Conferentie aan de Sloveense landbouwuniversiteit

Tuinbouwsector in Slovenië in opkomst

Meer dan 100 Sloveense groententelers namen vorige week deel aan de eerste dag van de jaarlijkse AGF-Conferentie aan de Sloveense landbouwuniversiteit in Maribor. Deze driedaagse conferentie wordt door de Sloveense Landbouwkamer georganiseerd. Op initiatief van de Nederlandse landbouwraad in Hongarije, Martijn Homan, die ook voor Slovenië en Oostenrijk verantwoordelijk is, namen twee Nederlandse sprekers aan de Conferentie deel. Teeltexpert en adviseur Klaas Plas (Berry Consult) sprak over effectieve ziektebestrijding en verbetering van teeltomstandigheden en marketingdeskundige Jochem Wolthuis, voorheen internationaal directeur GroentenFruit Bureau, vertelde hoe je met marketing en promotie meerwaarde kunt halen uit je versproduct.

Landbouwraad Martijn Homan: "Naast economische diplomatie richting Sloveense bedrijven stimuleert de Nederlandse inbreng de goodwill van de Sloveense overheid. Directeur-Generaal van het Sloveense Ministerie van Landbouw, Tadeja Kvas-Maier, sprak haar waardering uit voor Nederlands-Sloveense samenwerking op landbouw, in het bijzonder tuinbouwgebied. De beide Nederlandse experts benadrukten in hun verhaal het belang van samenwerking. Door kennisdeling wordt de kwaliteit van de zwakste schakel sterker waarmee de totale sector beter presteert. Eigen verantwoordelijkheid en ondernemerschap zijn daarbij van belang." Ter promotie van de Nederlandse glastuinbouwsector deelde Homan de nieuwe brochure "Made in Holland Horticulture" uit.


Nieuwbouw tomatenbedrijf Paradise in Slovenië.


Tuinbouw is een kleine sector in Slovenië. Het is een van de kleinste tuinbouwproducenten in de EU en kent een kleinschalige teelt. In groenten is de zelfvoorzieningsgraad ca. 35%. De Sloveense overheid zet in op verhoging van de zelfvoorzieningsgraad tot 70% in 2020. Daarnaast voert zij diverse campagnes uit om de Sloveense consument meer lokale producten te laten consumeren. Daarnaast zet zij via het GLB in op modernisering en versterking van de concurrentiekracht voor de periode 2014-2020. Inmiddels ontstaan er plannen voor nieuwe glastuinbouwlocaties in Slovenië. Hoewel het aandeel glastuinbouw beperkt is, liggen juist in glastuinbouw de mogelijkheden voor Slovenië om de productie van groenten te vergroten.


Klaas Plas (Berry Konsult).

Paradebedrijf in Slovenië

Na afloop van de conferentie werd een bezoek gebracht aan het Sloveense glastuinbouwbedrijf Paradise. Jochem Wolthuis was onder de indruk: "Dit Sloveense glastuinbouwbedrijf dat tomaten teelt, toont aan hoe je in korte tijd met een goed smakende tomaat, een goede merknaam Lust en inspelend op de 'local-for-local' trend in slechts twee jaar na oprichting een marktaandeel van 10-15% kunt bereiken." Het bedrijf beschikt over een 4 ha grote moderne kas en neemt binnenkort een nieuwe kas van 2 ha in gebruik. Het bedrijf ligt langs de snelweg tussen Ljubljana en Boedapest en heeft zo een groot consumentenbereik.


Merknaam Lust voor Sloveense trostomaten.

Achtergrondinformatie

France Lombergar is een voormalig Sloveense fruitteler die geroemd werd om zijn kennis over fruitteelt. De conferentie was een eerbetoon aan Lombergar. Onder de bedrijfsnaam Berry Konsult adviseert Klaas Plas voornamelijk op het gebied van aardbeien en ander zachtfruit. Zijn klanten zitten in Nederland, Duitsland, Polen, Tsjechië, Slovakije en Hongarije. Klaas Plas: "Het interessante aan de aardbeien in Hongarije vind ik nog steeds dat een aardbei met echt goede smaak ook een goede prijs realiseert." Jochem Wolthuis is na ontmanteling van GroentenFruit Bureau verder actief voor de Nederlandse tuinbouwsector als "Fachexperte en Botschafter für Obst und Gemüse aus Holland". Als oprichter van de Duitsland Desk is hij aanspreekpunt voor Nederlandse en Duitse bedrijven en organisaties zoals handelsplatform Frugi Venta en Greenport Holland. Hij is initiator van een internationaal Retailopleidingsprogramma.

Klik hier voor meer informatie over het Sloveense glastuinbouwbedrijf.


Van Rechts: Martijn Homan (Landbouwraad in Boedapest), Jochem Wolthuis (Duitsland Desk).


 

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.