Griekenland: minder kiwi-export zonder het voordeel van hogere prijzen

De productie van Griekse kiwi's daalde dit seizoen met ongeveer een vijfde, vergeleken met de productie van vorig jaar. Hoewel dat heeft geleid tot hogere prijzen voor telers, heeft het zich niet vertaald in hogere prijzen op de exportmarkt. Griekse exporteurs hebben nu te maken met minder export zonder het voordeel van hogere prijzen."We exporteerden vorig jaar bijna 10.000 ton kiwi's en dit jaar was dat slechts ongeveer 8000 ton. Dus we zijn met 20 procent gedaald", zei George Kallitsis van Protofanousi, de grootste kiwi-exporteur in Griekenland. "Als gevolg gingen de teeltprijzen met ongeveer 30 procent omhoog, maar tot nu toe hebben de markten niet goed gereageerd op de prijsstijgingen die we probeerden te bereiken." Ondanks minder export en stagnerende prijzen op de internationale markt, merkte Kallitsis op dat de oogst van dit jaar, al is hij lichter dan vorig jaar, het goed doet in termen van kwaliteit."In het algemeen is de omvang van de vruchten ongeveer gelijk aan vorig jaar of misschien iets groter", zei Kallitsis. "De suikers bereikten eind oktober een goed niveau." De hoge kwaliteit kan Protofanousi helpen met de vastgelopen prijzen, aangezien hoog kwaliteitsfruit goed kan worden opgeslagen. Kallitsis legde uit dat het opbouwen van fruitopslag voor het eind van het seizoen, kan helpen betere prijzen te verkrijgen.

"We richten ons gewoonlijk op eind januari", zei Kallitsis. "Dus we hebben geen haast om het fruit nu meteen te verkopen." Hij is van plan zich te focussen op de weken tussen januari en maart. Voor dit moment is hij bezig met de uitbreiding naar Azië, vooral naar India en Indonesië, hoewel slechts ongeveer 10 procent van hun kiwi's daar momenteel naartoe gaat. Verder wil Protofanousi uitbreiden naar de Scandinavische landen. "De uitdaging zal zijn consumenten te vinden in deze landen", zei Kallitsis. "We moeten hen laten zien dat onze kiwi's dezelfde of betere eigenschappen hebben."

Voor meer informatie:
George Kallitsis
Protofanousi Fruits SA
Tel: +30 231 0755227
E-mail: gkalli35@gmail.com
www.proto.gr

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.