Belgische importeur Spaanse groenten:

"Grote tekorten aan broccoli en courgettes"

Tholen - Het Spaanse groentenseizoen is al een tijdje aan de gang, maar door het koudere weer in de belangrijke productiegebieden zoals Murcia en Almeria, Allicante groeien de groenten niet zo hard. Almeria heeft kortgeleden ook overstromingen gehad. In het begin van het seizoen lag de aanvoer hoog door het warmere weer en nu spreekt men van het tegenovergestelde. "Het is een drukke boel in de groentenhandel", geeft een Belgische handelaar aan. "Het is een feit dat er een tekort is aan verschillende producten, maar de vraag ligt hoog."

"De grootste tekorten zijn te zien bij broccoli en courgettes en het ziet er niet naar uit dat dit snel gaat veranderen. Er is gewoon weinig productie en dat heeft te maken met diverse factoren. De belangrijkste is het koudere weer: overdag valt het mee, 's nachts en 's morgens zijn er lage temperaturen. Het groeit allemaal niet zo best als eerst."Torenhoge prijzen
"Bij courgettes heb je natuurlijk ook al het ganse seizoen het probleem met het New Delhi-virus, dat zich snel verspreidt. De gevolgen zijn duidelijk. Er is een tekort en de prijzen zijn torenhoog. Naast tekorten bij courgettes en broccoli komt er ook een stuk minder ijsbergsla. Drie weken geleden werd de markt ermee overspoeld en nu is het zoeken. De schaarste is meteen aan de prijs te merken. Courgette lag vandaag (9-12) rond de 13 tot 13,5 voor 5 kilo. De ijsbergsla was tien euro. Broccoli was echt extreem duur, daar heb je prijzen van 19 tot 20 euro. En het is nog maar de vraag of dat niet verder gaat stijgen. Vorige week was het nog lager. Het scheelt al snel een euro of twee. Ik vraag me af hoelang de mensen er hoge prijzen voor willen geven. Naar de feestdagen toe is er wel vraag. Dus ik zie de situatie niet snel veranderen. De prijzen gaan alleszins voorlopig niet zakken. De enige groente waarvan veel is, zijn de paprika's. Die zijn er genoeg en dus ook niet zo duur."

Volgens de importeur is het een goed moment voor de handel. "Toch moet je uitkijken dat je als handelaar je vaste klanten blijft bedienen. Natuurlijk, je kunt nu aan iedereen broccoli verkopen, maar je levert eerst aan de mensen die er ook zijn als het product goedkoop is. Het is moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren. Wat we wel weten, is dat niemand kan vechten tegen de natuur."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.