Special jaaroverzicht 1-15 maart 2013

Sneeuw, SAP en SuperDirect

Tholen - Op maandagavond 4 maart vierde Fiwap, de informatieve dienstverlener in de aardappelsector, haar 20e verjaardag en tevens werd de jaarlijkse algemene vergadering gehouden. Dit evenement vond plaats in Le Bois d'Arpes in Nijvel. Ruim 150 genodigden waren aanwezig om dit heuglijke feit te vieren.

Ook werden deze maand de plannen onthuld van Superdirect.com. Het concept is een initiatief van ondernemers Peter Pompen en Henk Niemansverdriet. Laatstgenoemde was tot medio 2011 directeur Greenery Benelux. Superdirect.com is een nieuw distributieconcept waarbij de consument online boodschappen bestelt en afhaalt bij een hypermodern geautomatiseerd uitgiftepunt.


Dit jaar is de aanvoer van druiven sterk beïnvloed door het weer. Regen in december zorgde voor schade aan sommige wijngaarden en dit had invloed op de kwaliteit en leidde tot een grote daling van de volumes. Ook Chili had in januari abnormaal veel regen en deze trof de belangrijkste productiegebieden. Dit zorgt dat er een stuk minder volumes naar Europa zullen gaan. Geoff Green van Capespan meldde nog nooit zo'n ongewoon druivenseizoen te hebben meegemaakt.


Extreem weer legde medio maart de AGF-handel en logistiek stil, met name in Belgie en Fankrijk. De sneeuwval maakte het moeilijk om de wegen berijdbaar te houden. Mogelijk blijft het de hele dag sneeuwen. Op sommige plaatsen in Frankrijk is zelfs 50 centimeter sneeuw gevallen en in West-Vlaanderen zijn er plaatsen met 30 tot 40 centimeter.

Dries Voorintholt beëindigde op 13 maart zijn actieve loopbaan. "Ik ga met mijn werkzaamheden bij de Fa. Postuma stoppen, wat ik altijd met veel plezier heb gedaan en mijn tijd besteden aan kinderen, kleinkinderen en andere leuke dingen van het leven. Ik hoop dat die tijd mij wordt gegund. Ik wil graag de collega's en klanten van voorheen Voorintholt en Postuma hartelijk bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen.

The Greenery startte dat weekend met de implementatie van het goederenbesturingssysteem SAP binnen haar organisatie. Verschillende commissionairs, die dagelijks inkopen aan de klok van The Greenery, melden onze redactie dat het hele systeem in het honderd loopt, er woensdagochtend zelfs geen komkommers konden worden geveild, er niet meer op sub-nummer kan worden gekocht en het laden een groot drama is.


Eben Kruger Marketing en Gogo, een toonaangevende groep van Zuid-Afrikaanse citrustelers hebben aangekondigd dat de marketingactiviteiten en strategie van de groep vanaf het seizoen 2013 worden uitgerold en beheerd door Cool Fresh International en 4Fruit Company. "Deze exclusieve marketing overeenkomst gaan we aan op basis van de positieve samenwerking met deze bedrijven de afgelopen jaren", vertelt Eben Kruger.

Ook werd in deze week bekend dat de schorsing van ZON fruit and vegetables is opgeheven: het PT heeft de telersvereniging volledig erkend en ZON ontvangt weer GMO-gelden. Het bedrijf was sinds begin oktober uitgesloten van GMO betalingen. Naast ZON is er nog een telersvereniging weer volledig erkend. Welke dat is, is onbekend.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.