Appelen voor allergici
De allergische reacties worden veroorzaakt door de aminozuren die in appelen voorkomen. Aangezien de aminozuren in elke appelras verschillend aan elkaar gekoppeld zijn, reageren veel mensen alleen allergisch op bepaalde appelrassen. Vooral van oude appelrassen wordt gezegd dat zij minder allergenen bevatten dan nieuwe rassen. Een sleutelrol spelen daarbij de zogenaamde polyfenolen. Dat zijn planteninhoudsstoffen die de kleur en smaak van de vrucht beïnvloeden. Zo kan men er van uit gaan dat appelrassen die na het snijden snel bruin worden een hoog gehalte aan polyfenolen bevatten. Zulke rassen, zoals bijvoorbeeld Boskoop, zijn over het algemeen beter geschikt voor allergici dan rassen met een laag gehalte aan polyfenolen.
Aangezien elke allergicus anders reageert, kan er geen algemene aanbeveling worden gedaan. In elk geval zal een allergicus een appelras eerst eens voorzichtig moeten uitproberen. Oude rassen zoals bijvoorbeeld Boskoop, Berlepsch of Alkmene kunnen door veel allergici probleemloos worden gegeten. Maar er zijn ook nieuwere rassen waar veel allergici tegen kunnen. Zo tellen bijvoorbeeld de Santana en Rubinette tot de rassen met een laag allergenengehalte.