Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel van Rooijen, Verdi Import

"Belasting maakt export voor Argentijnse fruitproducenten haast onmogelijk"

Tholen - Marcel van Rooijen van Verdi Import bezocht onlangs de Chileense en Argentijnse fruitproductiegebieden. Hij merkte dat de vorstschade per gebied enorm varieert. "In San Juan geeft men aan dat ze in totaal zo'n 70% van de witte pitloze druiven verloren hebben. De twee grootste spelers, Expo Frut en Patagonia, hebben in vergelijking met vorig jaar nagenoeg geen fruit meer beschikbaar, ook omdat deze bedrijven zich op wit seedless geconcentreerd hebben. Het volume rode druiven - pitloos en met pit - zal qua volume ongeveer 30% lager liggen komend seizoen."

Volgens de importeur varieert in Chili de vorstschade erg per streek. "De meeste schade is er bij witte pitloze druiven, kiwi's en kersen. Er zijn bedrijven waarbij 70% van de kiwi-oogst verloren is, andere bedrijven hebben weer 30% schade of minder. Chili zal zich bij de afzet voorlopig focussen op Amerika en het Verre Oosten. Naargelang de kwaliteit en ontwikkelingen op de markten zal er best wel fruit naar Europa komen. Het zal wel aanzienlijk stroever verlopen."

Marcel vertelt dat het totale fruitareaal in Chili per saldo niet veel verandert. "In Chili zie je meer verschuivingen per product en variëteit maar het totale areaal blijft ongeveer gelijk. In Argentinië lijden de producenten steeds meer onder de huidige regering, die de export elk jaar moeilijker maakt. Indien er geen vorst was geweest was de productie in het druivengebied zeker met 30 tot 40% ingekrompen, omdat de financiële belasting op export het haast onmogelijk maakt om als fruitproducent te exporteren.

"Europa blijft nodig als opvangnet, maar is niet meer zo belangrijk als tien jaar geleden. De nieuwe markten zoals China en Taiwan spelen tegenwoordig een veel belangrijkere rol. Ook Noord- en Centraal Amerika hebben ten opzichte van Europa het voordeel van lagere transportkosten en daardoor een beter netto resultaat", vervolgt Marcel.

Over de gevolgen van de stakingen in Chili voor de fruitexport, zegt de importeur het volgende: "Door de vorst en dalende volumes die geoogst gaan worden, verwachten ze minder problemen om het fruit te verpakken en dien ten gevolge te exporteren. Er zijn afgelopen seizoen ook testen gedaan om via de weg naar Buenos Aires te transporteren en daar vandaan per vessel naar Europa en het Verre Oosten."

Voor meer informatie:
Verdi Import
Marcel van Rooijen
Tel: +31 (0)180 69 64 62
marcel@verdiimport.nl
www.verdiimport.nl