Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Moerdijk, Monie:

"Uienhandel zit klem"

Tholen - De afzet van uien verloopt momenteel stug. Dat zegt Wim Moerdijk van uiensorteer- en pakstation Monie uit Nieuwdorp. "Bij de teler moet je te veel geven en in de handel kun je het niet maken. We zitten gewoon een beetje klem. Er is best een redelijke vraag, maar als we bij de boer 17/18 cent moeten betalen, kun je ze niet voor 20/21 cent leveren. Zolang de afzet kleiner blijft dan onze sorteercapaciteit, blijven we met dit margeprobleem zitten."



"Ook de afzet van de rode uien gaat minder dan de afgelopen jaren. Met name bij de fijne maten is het aanbod groot, maar over de hele linie loopt de afzet minder", zegt Wim. "Het lijkt zelfs wel dat we voor het eerst wat van de crisis gaan merken en dat de mensen ook minder uien gaan eten."



Ook de kwaliteit van de uien baart de verpakker zorgen. "In minstens de helft van de partijen zit meer dan 5% koprot. Het probleem is dat die partijen toch op hoop van zegen worden geƫxporteerd. Die uien hoef je niet weg te gooien, maar wanneer je ze tot eind februari laat zitten, dan worden de problemen kenbaar. Degene die deze uien exporteren nemen grote risico's en dat komt de naam van de Hollandse uien niet ten goede."

www.monie.nl