Vrije toegang van Roemenen en Bulgaren tot Nederlandse arbeidsmarkt in 2014

Roemenen en Bulgaren krijgen vanaf 1 januari 2014 vrije toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt. De SP, PVV en Partij voor de Dieren willen dat de tewerkstellingsvergunningen voor het in dienst nemen van personeel uit Roemenië en Bulgarije ook na 31 december verplicht blijft. Alle andere partijen in de Tweede Kamer wijzen dat af, zo bleek bij het debat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 3 december. De beperkingen voor Roemenen en Bulgaren om in andere lidstaten van de Europese Unie te werken, vervallen per 1 januari 2014. Europese afspraken bieden Nederland niet langer de ruimte om daar extra voorwaarden aan te verbinden.

Woordvoerders van VVD en CDA hielden in de Tweede Kamer wel een pleidooi voor strengere regels voor arbeidsmigratie in de Europese Unie. Zij vinden dat het kabinet zijn steun moet geven aan voorstellen van de Britse premier Cameron om beperking mogelijk te maken van migratie uit armere lidstaten naar rijkere EU-landen. De Europese Commissie reageerde negatief op het voorstel en stelde dat over het vrije verkeer van personen in de Europese Unie niet onderhandeld kan worden. Cora van Nieuwenhuizen van de VVD en Pieter Heerma van het CDA zouden echter graag zien dat minister Asscher van SZW zich bij het initiatief van de Britse premier aansluit.

John Kerstens van de PvdA ziet liever dat de minister de nadruk legt op het bestrijden van misstanden die samengaan met arbeidsmigratie. Het beperken van het vrije verkeer van werknemers in de Europese Unie is niet reëel, want daar zal volgens hem nooit een meerderheid voor gevonden worden.


Bron: De Telegraaf / Volkskrant

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.