Maarten van Fraassen: steeds meer vraag vanuit andere continenten

Breed citruspakket beschikbaar bij Direct Source InternationalTholen - Het citrusseizoen is bij Direct Source International in volle gang. Wat Spaanse mandarijnen betreft, is het seizoen met de Oronules afgelopen en heeft de importeur nu volop Clemenules en Esval beschikbaar. Binnenkort gaat het Clemenvilla-seizoen van start. Op sinaasappelgebied heeft DSI momenteel Navelina's in het assortiment. "Het Spaanse Salustiana-seizoen is al begonnen, maar daar wachten we nog mee, omdat er nog voldoende aanbod uit Zuid-Afrika is, waar de smaak en kwaliteit erg goed is", vertelt Maarten van Fraassen.


Jan de Sterke en Maarten van Fraassen

"Uit Spanje voeren we een exclusieve lijn in 8 kg in met merk 'La Violette'. Deze worden handmatig gesorteerd op kleur smaak en uitstraling. Clemenules in de traditionele 10 kg voeren we zowel met als zonder blad van het merk Agribur", vertelt Maarten. "Aan het begin van het Spaanse seizoen, was er door het kleinere aanbod van goede mandarijnen sprake van een goede vlotte markt. Doordat het erg warm was in Spanje -te warm voor de tijd van het jaar - bleef de kleur van het fruit achterwege. Met name de wat vroegere soorten, zoals Oronules met een goede kleur en goede smaak, waren niet overvloedig beschikbaar."Focus steeds meer buiten Europa
"De afzet van Navelina's uit Spanje verloopt traag. Er is in het algemeen voldoende volume beschikbaar met name in de kleinere maten. De dikkere maten die grotendeels naar Oost-Europa gaan, zijn wat schaarser en lopen continue goed weg", zegt de handelaar. "De grootse uitdaging op citrusgebied is om een continue kwaliteit te waarborgen. We proberen dan ook met goede, constante merken te werken, waar de klanten op terug komen. Daarnaast ligt de focus steeds meer op de globale markt dan alleen Europa. Traditioneel gaat het fruit naar heel Europa, maar er komt ook steeds meer vraag vanuit andere continenten. Zo gaan er bijvoorbeeld mandarijnen direct vanuit Spanje en Marokko naar Azië en Zuid-Amerika."DSI voert Marokkaanse Clementines uit Agadir én Berkane. "Zeker de Berkane-Clementines worden vanwege de uitstekende kleur en smaak meer gewaardeerd dan het Agadir fruit. Marokko is deze week begonnen met de productie van Navel New Hall en Salustiana", vertelt de importeur."Op dit moment zijn de citrusprijzen aan de lage kant. Doordat er nu veel volume op de markt is en de vraag achterwege blijft, wordt met name het Marokkaanse fruit uit Agadir voor lage prijzen verkocht.""Uiteraard heeft het Spaanse citrus hier direct onder te lijden, maar zijn deze prijzen nog redelijk. De prijzen voor bladclementines zijn wat stabieler. Hierin heb je geen concurrentie vanuit Marokko. Momenteel is er voldoende aanbod uit zowel Spanje als Marokko en de markt is een stuk trager dan een paar weken geleden. De verwachting is dat dit nog even zal aanhouden en dat de markt rond week 51 iets zal opleven door de verschillende acties bij retailers."Israël
"Afgelopen week hebben we de eerste Minneola's uit Israël ontvangen van Befresh. Deze zijn erg goed ontvangen; mede door de goede kleur en smaak. Op dit moment is er nog niet veel volume beschikbaar in Israël, dus de verwachting is dat de markt voor Minneola's stabiel blijft in de komende weken. Over twee weken krijgen we de eerste OR mandarijnen uit Israel. Dit is een erg gewaardeerd soort in Europa."Voor meer informatie:
Maarten van Fraassen
Direct Source International
Tel: 078-6749197
maarten@direct-source.nl
www.direct-source.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.