"Robert Van Ooijen: "Tussenhandel krijgt het moeilijker"

"We zijn een verlengstuk van de veiling geworden"

Tholen - Naar de winter toe is het rustiger in de handel voor Van Ooijen groenten- en fruitimport. Volgens Robert zijn ze in de zomermaanden een stuk drukker. "Dan is er logischerwijs ook meer Belgisch product op de markt", legt hij uit. Van Ooijen is gespecialiseerd in de invoer van Belgische groenten en aardbeien. Dagelijks koopt hij groenten in bij de verschillende Belgische groenteveilingen en daarnaast aardbeien bij Veiling Hoogstraten.

Slasoorten aardig aan de prijs
"Momenteel zijn we aan het einde van het 'zomervollegrondsseizoen' en doen we met name nog een beetje slasoorten, tomaten en prei. De grote aantallen zijn weg. Naar de verschillende slasoorten is nu wel wat vraag. Je ziet het altijd wat stijgen naar kerst toe. Wat je nu wel hebt met slasoorten uit de kas is, dat de donkere rassen niet meer echt op kleur komen. Van de 'groene' rassen zoals Lollo Bionda en Groene Eikenblad is nog steeds alles Belgisch maar de gekleurde zoals Lollo Rossa en Rode Eikenblad worden geïmporteerd uit Spanje en Frankrijk. Deze zijn trouwens aardig aan de prijs. Mijn verkoopprijs vandaag lag tussen de 85 en 90 cent per krop voor de Rode Eikenblad en Lollo Rossa." De handelaar biedt ook nog aardbeien. "Dat is niet zo heel veel meer, al zijn de prijzen wel goed, zo rond de 2,25 aan de klok. Er is nu minder vraag, retailers schakelen over of kopen minder in. De meeste Belgische aardbeien worden nu geëxporteerd."Verlengstuk van de veiling
Hij geeft aan dat ze de beste kwaliteit garanderen. "We zorgen ervoor dat we het beste uitkiezen. Onze drie kwaliteitscontroleurs weten precies wat wel en niet goed is. Als klanten bij ons kopen, weten ze dat ze mooie handel krijgen. Vroeger zaten we echt met name in de aardbeien en speciale slasoorten en nu doen we eigenlijk alle Belgische kasgroenten. We zijn een verlengstuk van de veiling geworden. Het volledige groentengamma dat bij de veilingen wordt aangeboden, kunnen mensen via ons bestellen. We werken met vaste bijkomende kosten en die communiceren wij ook naar onze klanten toe. Voor volgend jaar hebben we geen specifieke plannen, we gaan op dezelfde voet verder, met toegevoegde waarde naar de klant toe. De producten worden op dezelfde dag thuisgebracht door onze wagens."

Dit is alweer het 11e jaar in de AGF-handel voor Robert. "Mijn vader is zelfs al bijna 30 jaar actief. Wat ons opvalt in de afgelopen jaren is dat supermarkten steeds sterker worden en ook beter in groenten en fruit. Wij als tussenhandel krijgen het steeds zwaarder en moeten meer moeite doen dan vroeger. Marktkoopmannen en groenteboeren zullen wel blijven bestaan, maar het stagneert wel. De vijver voor de tussenhandel wordt kleiner. Gelukkig zijn er altijd klanten die kwaliteit en extra service waarderen." Een ander opvallend aspect in de handel vindt Robert dat seizoen steeds langer worden of producten jaarrond worden aangeboden. "Toch merk je wel het verschil, in de zomer hebben de meeste producten toch een vollere smaak dan in de winter, als het wordt 'gemanipuleerd'."

Voor meer informatie:
Robert van Ooijen
Groenten en fruit import van Ooijen B.V.
Linnenstraat 3
2988 XL Ridderkerk - Nederland
Veiling: +3215565531
Mobiel: +31651545998
robert@vanooijenbv.nl
www.vanooijenbv.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.