Vegaplan: bescherming volksgezondheid waarborgen

IKKB-standaard uitgebreid met bijkomende eisen voor kiemgroenten

De raad van bestuur van lastenboekbeheerder Vegaplan heeft een nieuwe versie van de IKKB-standaard voor primaire plantaardige productie goedgekeurd. Daarin worden bijkomende eisen opgenomen voor de producenten van kiemgroenten. Aanleiding daarvoor zijn vier nieuwe Europese verordeningen die deze sector viseren als reactie op de EHEC-crisis die kiemgroenten in een kwaad daglicht stelde.

De nieuwe versie (4.1) van de IKKB Standaard voor de primaire plantaardige productie is goedgekeurd door de Raad van bestuur van Vegaplan en treedt in werking op 3 december 2013. In module A van de sectorgids voor de primaire plantaardige productie (versie 1.1, goedgekeurd door het FAVV op 14.11.2013 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 02.12.2013), die volledig in de IKKB Standaard is opgenomen, zijn nieuwe eisen bijgevoegd voor de sector kiemgroenten, naar aanleiding van de publicatie in juli 2013 van 4 nieuwe Europese Verordeningen betreffende deze specifieke productie.

Het gaat meer bepaald om :
- Hygi├źnemaatregelen om besmetting door microbiologische ziekteverwekkers te voorkomen

- Regels in verband met bemonstering en analyse van de microbiologische criteria

- Maatregelen om traceerbaarheid van kiemen en van zaden bestemd voor de productie van kiemen te waarborgen

- Eisen in verband met de certificatie voor de invoer in de Europese Unie van kiemen en van zaden bestemd voor de productie van kiemen.

Deze nieuwe eisen hebben als doel de bescherming van de volksgezondheid verder te waarborgen. Door deze eisen in de IKKB Standaard op te nemen, en dus de toepassing ervan door een onafhankelijk certificeringsorganisme te laten controleren, getuigt de Belgische sector van zijn wil om veilige kwaliteitsproducten aan te bieden, die niet enkel aan de verwachtingen van de overheden voldoen maar ook aan deze van de afnemers en de consumenten.

Bron: Vegaplan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.