Regen en hagel verwoesten 20 tot 30 miljoen euro aan oogst

Neerslag richt miljoenenschade aan in Zuid-Afrika

Zware regenval en hagel in Zuid-Afrika heeft ernstige schade aangericht aan gewassen in de Westkaap. Er viel in een weekend tijd maar liefst 200 mm regen. Volgens Hortgro, een organisatie in de fruitsector, zijn sommige boomgaarden ontzettend nat, zo erg zelfs dat de schade in sommige gevallen nog kan worden opgemaakt. 

En de schade is nu al aanzienlijk. Een woordvoerder van Hortgro vertelt dat sommige telers in de Witzenberg-regio van Ceres tot wel negentig procent van hun gewassen zijn verloren door het heftige weer. In andere gebieden, zoals Warm Bokkeveld en Little Karoo is de schade vermoedelijk beperkter.

Met name appel- en perenbomen kregen het meest te verduren. Ook de teelt van abrikozen, vooral de Supergold en Palestyn, pruimen, kersen, perziken en de vroege nectarinerassen liep klappen op. Omgerekend in dozen komt de totale fruitproductie in het Ceres-gebied (Ceres, Warm Bokkeveld, Koue Bokkeveld, Witzenberg en Prince Alfred Hamlet) uit op zo'n 7,8 miljoen. Geschat wordt dat de regen en hagel zo'n vier miljoen dozen aan exportfruit hebben verwoest. In euro's betekent dat een verlies van tussen de twintig en dertig miljoen.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.