Frankrijk: appelen- en perenvoorraad +36%

De Franse voorraad appelen en peren voor het seizoen 2013-2014 voor de versmarkt is toegenomen. Dat maakte Agreste bekend na enquêtes bij 220 koelhuizen. Eind oktober 2013 was de voorraad appelen 36% groter dan in 2012 en 2% meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Dit komt door de productietoename van 26% ten opzichte van die van in 2012. Prognosfruits verwacht voor 2013 een Europese appeloogst van +7%/2012 en +2%/2008-2012.De vraag is met name levendig voor de verre export. Ook is er vraag door de aanbiedingsacties in de grote supermarkten. De prijs is sinds augustus, het begin van het seizoen, hoger dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Eind oktober was dit +20%. De appelvoorraad bestaat voor het grootste deel uit Golden (43%), gevolgd door Gala (15%) en Granny Smith (14%).

De perenvoorraad was eind oktober 37% groter dan die van in 2012 in dezelfde periode en 16% meer in vergelijking met het vijfjaarlijks gemiddelde. De productie is met 19% toegenomen, maar 2% afgenomen ten opzichte van het gemiddelde in de periode 2008-2012. Dit is ook terug te zien in de verwachting van Prognosfruits, die verwacht dat de Europese perenoogst dit seizoen met 18% toeneemt, maar met 4% afneemt ten opzichte van het vijfjaarlijks gemiddelde.

De prijs van de peren was in augustus 22% hoger dan het gemiddelde in 2008-2012. In september was er nog veel zomerfruit, maar de prijzen bleven rond het gemiddelde. In oktober was er sprake van concurrentie tussen zomerperen zoals Williams en herfstperen. Eind oktober nam de vraag af als gevolg van hoge temperaturen. De concurrentie met de Belgische peer Conférence werd voelbaar. De prijzen nemen af, maar blijven 12% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.