Zuid-Afrika vreest ramp voor handel

Copa Cogeca wil Zuid-Afrikaans citrus ook volgend seizoen weren

De EU heeft voor de rest van het seizoen een verbod gelegd op Zuid-Afrikaans citrus. Dit na 36 gevallen van Citrus Black Spot (CBS). Voor dit seizoen heeft dat weinig betekenis meer, maar als het verbod volgend jaar wordt voortgezet zal dat een grotere invloed hebben op de handel. Niet alleen op de Zuid-Afrikaanse citrussector, maar de hele wereldhandel zal hier last van krijgen."

Teleurgesteld
Momenteel houdt de Zuid-Afrikaanse citrussector 40.000 mensen aan het werk en daarnaast ook nog zo'n 40.000 seizoensarbeiders. Professor Hattingh van het Citrus Research International South Africa geeft aan: "We zijn zeer teleurgesteld dat de EU heeft besloten om deze beslissing te nemen, maar we zijn met name bezorgd voor het volgende seizoen."

Ook voor 2014?
De secretaris generaal van Copa Cogeca geeft aan maatregelen te willen invoeren voor 2014. We worden geconfronteerd met een zeer hoog risico op besmetting dit seizoen, en dit mag het volgend seizoen niet worden herhaald. Het is cruciaal om onze eigen bomen bloot te stellen aan een mogelijke besmetting met Citrus Black Spot. De ziekte bestaat momenteel niet in de EU, maar het kan gemakkelijk worden verspreid van de ene naar de andere vrucht. We dringen eropaan om de import van citrus uit Zuid-Afrika in 2014 op te schorten."

In juni werd door EFSA een wetenschappelijk advies gepubliceerd met betrekking tot CBS. EFSA gaf aan dat de kans dat CBS zich in Europa zou 'vestigen' matig waarschijnlijk was. Dit rapport werd opgesteld door een panel van internationale experts die vinden dat er geen gevaar is voor een CBS verspreiding naar Europa.

Op dit moment exporteert Zuid-Afrika 600.000 ton citrus naar de EU. Als het verbod wordt voortgezet in het volgende seizoen zal Zuid-Afrika op zoek moeten gaan naar nieuwe afzetmarkten. Volgens professor Hattingh is dat niet haalbaar. "Het volume is te groot en zou te veel zijn voor andere markten en daarnaast zou er in de EU een enorm tekort komen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.