samenwerking Aqua-Terra Nova, For Elements en Verbos Business Development met Afrikaanse partner

Ontwikkeling integraal tuinbouwgebied WestKaap - Zuid Afrika van 150 hectare

Nederlandse bedrijven uit de water en voedsel sector gaan samen met hun Zuid-Afrikaanse partner middels een integraal concept tuinbouw ontwikkelen in de WestKaap en daarmee o.a. 7.000 nieuwe banen creëren. Met het ondertekenen van de intentieverklaring hebben Aqua-Terra Nova, For Elements en Verbos Business Development en hun Zuid-Afrikaanse partner Agrimega de eerste stap gezet voor de realisatie van de eerste Metropolitan Food Cluster die draait op organisch afval en afvalwater afkomstig uit de stad in Zuid-Afrika. Het concept, de Aqua-Soil Approach genaamd, springt hiermee in op de toenemende behoefte aan schoon water, voedsel en banen nabij de stad. De Aqua-Soil Approach is ontwikkeld door de Nederlandse partijen en kwalificeert zich eveneens als een CO2-reductie project.De Aqua-Soil Approach past goed in de Zuid-Afrikaanse context. Waterschaarste, verstedelijking, werkloosheid en de hoeveelheid gedegradeerde grond neemt toe terwijl de vraag naar vers voedsel blijft stijgen. Slecht functionerende afvalwaterzuiveringen verontreinigen lokale rivieren en waardoor de agrarische producten uit Zuid-Afrika de kwaliteitseisen van de EU en de VS nauwelijks halen. Het hergebruik van afvalwater en organisch afval pakt de eerste problemen op. Hergebruik van dit opgewaardeerde afvalwater in de land- & tuinbouw zorgt voor arbeidsintensieve en veilige productie van voedsel. Daarmee slaat de Aqua-Soil Approach een brug tussen de Nederlandse topsectoren agro/food, tuinbouw en water.

De Aqua-Soil Approach wordt over een periode van 15 jaar uitgerold. In deze periode wordt een uniek afvalwatersysteem ontwikkeld en wordt de compostering op gang gebracht in combinatie met productie faciliteiten voor de tuinbouw. Voorts wordt begonnen met het opzetten van faciliteiten voor de distributie, verpakking, koeling en educatie. Dit voorziet het land- tuinbouwareaal (150ha) van kennis en faciliteiten om de kwaliteit en leveringsgarantie van het voedsel te waarborgen. Mede dankzij Agrimega wordt momenteel nauw samengewerkt met lokale en regionale overheidspartijen en diverse toeleveranciers, onderwijsinstellingen en retailers (vraag gestuurd). Het consortium verwacht in 2014 te kunnen starten met de pilot fase van 5 tot 10 hectaren productie.

Voor meer informatie neem contact op met:
Aad Wubben:
a.wubben@aquaterranova.nl
0174 625246

Aart van den Bos:
ajb@verbos.nl
0651788924

Bart van Eck:
bart@forelements.nl
0624529457

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.