Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fred Jacobs, KCB:

"Houdbaarheid van hardfruit kan beter"

De afgelopen weken verliep de afzet van het hardfruit nog steeds niet erg vlotjes. De afgelopen week leek de afzet richting Rusland iets aan te trekken. Diverse grootwinkelbedrijven stuntten met lage prijzen en hielpen zo mee de voorraden te verkleinen. Dit alles kan wellicht behulpzaam zijn niet alleen de prijzen, maar de kwaliteiten naar een wat hoger niveau te brengen. Een belangrijk onderdeel van de kwaliteit is de houdbaarheid en deze was de afgelopen tijd niet bepaald optimaal.

Dit gold ook voor de peren. De rijpheidsgraad van de peren varieerde sterk. In de afzetkanalen werden redelijk vaak behoorlijke getinte Conference en Doyenné du Comice aangeboden. Ook kwam het voor dat, hoewel de peren nog groen van kleur waren, deze behoorlijk gevoelig bleken te zijn. Getinte en gevoelige partijen moesten snel verhandeld worden om te voorkomen dat de vruchten tijdens de afzet inwendig bruin werden. Vanwege dit euvel moesten heel af en toe partijen afgekeurd worden.

De Conference geeft dit jaar meer verruwing te zien dan in de laatste jaren het geval was. De telers en de sorteerbedrijven sorteerden de vruchten, die niet in de aangeduide kwaliteitsklasse thuishoorden, goed uit. In enkele partijen Conference en soms ook bij de Doyenné du Comice, werden zwarte plekken op de vruchten aangetroffen. Het beeld lijkt heel sterk op het perenzwart zoals we dat ook wel kennen van de Gieser Wildeman of de Triomphe de Vienne. Het is niet duidelijk waardoor deze zijn ontstaan, maar evenals het perenzwart is het geen voortgaand gebrek. Tijdens de inspecties zal dit hetzelfde als het perenzwart worden beoordeeld. Dit betekent, dat binnen de klasse I 5% van het oppervlak van de vrucht een zwaardere mate van zwart mag hebben en 20% van het oppervlak een lichte aantasting. Voor de klasse II geldt dat op 33% van het oppervlak een zwaardere en 50% van het oppervlak een lichtere mate van perenzwart toegestaan zijn.

Voor de appels gold ook dat de vruchten vaak aan de rijpe kant waren. Rassen zoals Elstar en Civni waren opnieuw behoorlijk geel van kleur en de schillen van de Jonagold voelde vaak behoorlijk vet aan. Bij de Elstar werd kwam af en toe wat lichte verruwing voor, maar deze bleef binnen het voor de klasse I of II toegestane maximum. De Boskoop zag er uitwendig goed uit. De meeste partijen hadden veel kleur en uitwendige gebreken bleven tot een minimum beperkt. Heel af en toe werden vruchten aangetroffen met glazige plekken.


Bron: KCB
Publicatiedatum: