"Houdbaarheid van hardfruit kan beter"
Dit gold ook voor de peren. De rijpheidsgraad van de peren varieerde sterk. In de afzetkanalen werden redelijk vaak behoorlijke getinte Conference en Doyenné du Comice aangeboden. Ook kwam het voor dat, hoewel de peren nog groen van kleur waren, deze behoorlijk gevoelig bleken te zijn. Getinte en gevoelige partijen moesten snel verhandeld worden om te voorkomen dat de vruchten tijdens de afzet inwendig bruin werden. Vanwege dit euvel moesten heel af en toe partijen afgekeurd worden.
De Conference geeft dit jaar meer verruwing te zien dan in de laatste jaren het geval was. De telers en de sorteerbedrijven sorteerden de vruchten, die niet in de aangeduide kwaliteitsklasse thuishoorden, goed uit. In enkele partijen Conference en soms ook bij de Doyenné du Comice, werden zwarte plekken op de vruchten aangetroffen. Het beeld lijkt heel sterk op het perenzwart zoals we dat ook wel kennen van de Gieser Wildeman of de Triomphe de Vienne. Het is niet duidelijk waardoor deze zijn ontstaan, maar evenals het perenzwart is het geen voortgaand gebrek. Tijdens de inspecties zal dit hetzelfde als het perenzwart worden beoordeeld. Dit betekent, dat binnen de klasse I 5% van het oppervlak van de vrucht een zwaardere mate van zwart mag hebben en 20% van het oppervlak een lichte aantasting. Voor de klasse II geldt dat op 33% van het oppervlak een zwaardere en 50% van het oppervlak een lichtere mate van perenzwart toegestaan zijn.
Voor de appels gold ook dat de vruchten vaak aan de rijpe kant waren. Rassen zoals Elstar en Civni waren opnieuw behoorlijk geel van kleur en de schillen van de Jonagold voelde vaak behoorlijk vet aan. Bij de Elstar werd kwam af en toe wat lichte verruwing voor, maar deze bleef binnen het voor de klasse I of II toegestane maximum. De Boskoop zag er uitwendig goed uit. De meeste partijen hadden veel kleur en uitwendige gebreken bleven tot een minimum beperkt. Heel af en toe werden vruchten aangetroffen met glazige plekken.
Bron: KCB