"Benny Cuypers, Lava: "Tomaten in schril contrast met rest glasgroenten"

"Na zo'n tomatenjaar is een areaalverschuiving niet ondenkbaar"

Tholen - Het binnenlandse glasgroentenseizoen is zo goed als afgelopen. Volgens Benny Cuypers van Lava kunnen de meeste Belgische telers tevreden terugkijken. "Behalve dan de tomatentelers, die hebben echt een dramatisch jaar gehad. Misschien dat het hier en daar met specialties beter ging, maar over het algemeen was het verschrikkelijk. Gelukkig was het niet bij alle producten zo. De andere groenten staan in schril contrast tegenover de tomaten. Neem de aubergines, die hebben een normaal goed jaar gekend, met zowel uitschieters naar boven als naar beneden. Ook de paprika's hadden gemiddeld genomen een goed seizoen. Komkommers was sinds lange tijd terug eindelijk een tevredenstellend jaar. Al met al is alles bij elkaar niet schitterend te noemen, maar het seizoen was goed te doen. Bij paprika's en komkommers was het areaal kleiner en van aubergines groter."Alles op een hoop

"Bij tomaten was het dit keer zo erg dat er zelfs een deel werd vernietigd. Op een gegeven moment was het zelfs zo dat we de 'niet-extra kwaliteit' niet meer op de klok aanboden. De belangrijkste oorzaak was het grotere aanbod dit jaar. Daarnaast was het voorjaar wat verlaat waardoor alles op een hoop kwam toen het seizoen eenmaal losbarstte." Benny geeft aan dat er momenteel alleen nog tomaten op de markt zijn. "We gaan met de eindeteelten nog door tot half december/kerstmis. Daarna komen nog wat herfstteelten tot januari/februari. In de marktsituatie is de laatste dagen een kleine verbetering te zien, maar om nu te zeggen dat de markt schitterend is, nee. De prijs voor tros schommelt momenteel rond de 70/80 cent. Losse tomaten, afhankelijk van sortering, gaan zelfs tot 75 tot 95 cent."

Voor volgend jaar is het nog afwachten wat er gaat gebeuren. "We weten nog niets over het areaal van volgend jaar. Er kunnen verschuivingen zijn en telers die stoppen, maar dat zal pas tot nieuwjaar duidelijk worden. Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat er na zo'n tomatenjaar wat verschuivingen gaan komen in de glasgroententeelt."

Voor meer informatie:
LAVA cvba
Leuvensesteenweg 130 A
3191 Boortmeerbeek
tel +32 (0)15 50 42 50
fax +32 (0)15 50 42 60
www.lava.be
lava@lava.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.