Zuid-Afrika exporteerde beduidend minder citroenen naar EU

In het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen vielen twee zaken op. Het oogstpatroon en de beslissing om de EU minder te sturen. De eerste pluk van dit seizoen was goed. Daarna werd het een stuk minder. De ramingen van het seizoen waren vrij goed ingeschat. In 2013 lagen de ramingen slechts 5% onder de schatting. Hoewel de regio Sundays River (die ongeveer de helft van de Zuid-Afrikaanse citroenen produceert), 19% minder verpakte dan de voorspelde volumes, werd dit goedgemaakt met een stijgend volume van de regio Senwes (17% van Zuid-Afrikaanse citroenenproductie) en een stijging van 13% van regio Boland (7% van de productie).
De jaarlijkse citroenenexport schommelt tussen de 6 en 9 miljoen dozen. De wereldwijde distributie van Zuid-Afrikaanse citroenen is vergelijkbaar met 2012. Maar dit seizoen waren er wel belangrijke veranderingen. Al vroeg in het seizoen besloten exporteurs geen citroenen te sturen naar de EU vanwege Citrus Black Spot (CBS). Daarom was er een duidelijke daling zichtbaar in de export naar Noord-Europa (Van 1,4 miljoen tot 0,6 miljoen dozen) en Zuid-Europa (Van 0,4 miljoen tot 0,3 miljoen dozen). De citroenen werden met name verzonden naar Rusland. Dit was de belangrijkste afnemer dit seizoen. De export naar Rusland steeg van 1,3 naar 2 miljoen dozen.

Er is nu een proces bezig waarbij de EU bezig is met het bespreken van de beperkingen op de import van Zuid-Afrikaans citrus. De gebieden en beperkingen worden besproken tijdens de meeting van het Standing Committee op 27 en 28 november.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.