"Teler Koen Franco: "Veel kilo's maar weinig prijs"

"Preimarkt al enkele weken moeizaam"

Tholen - In de prei is het op dit moment een 'flauwe' bedoening. "Veel kilo's maar weinig prijs", vat teler Koen Franco de situatie samen. "Een paar weken geleden was het beter, maar vandaag schommelt de prijs ergens rond de 30 cent. Dat is toch wel het minimum voor de tijd van het jaar", verzucht hij. Teler Koen Franco heeft een areaal van zo'n 10 hectare en teelt bijna jaarrond prei. Franco levert zijn producten aan de REO-Veiling.

Zware prei
"Deze moeizame situatie loopt nu al een week of drie, vier. Daarvoor is de prijs 50 cent geweest en ook zelfs een periode 60 cent. De laatste weken is het helaas minder. Eén van de redenen is dat de prei overal redelijk zwaar is. De producten moeten toch uit de grond. We zijn nu aan het oogsten op een kalm tempo vanwege de prijs. Maar we moeten wel verder omdat de prei zwaar genoeg is. Als het vriest en de groei valt stil, kunnen we wel wachten. Nu kunnen we niet wachten. Het blijft groeien. Dat is het probleem op dit moment."

"Wat we nodig hebben voor afzet, is dus vorst", concludeert Koen. "Ook om de groei stil te leggen. Het volume dat nu wordt aangevoerd is niet heel hoog. Ik denk zo rond de 300 ton. We verwachten wel een sterke toename binnen nu en vier weken, zo tegen kerst. Dan wordt de aanvoer minimaal verdubbeld. Dat is meestal zo als de kolen weg zijn op het land en spruitenaanvoer vermindert. Zolang de temperaturen zo blijven, zal er niet snel verbetering in de marktsituatie komen. Het is onvoorspelbaar."

Voor meer informatie:
Koen Franco

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.