Grote internationale belangstelling voor de Tolmac Frontrooiersystemen

De afgelopen twee rooiseizoenen is het Tolmac frontrooisysteem goed ontvangen op de Europese aardappelvelden.
Er zijn diverse demonstraties gehouden, in de praktijk draaien er op dit moment een machines in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en sinds kort ook in Engeland. Naast de frontrooiers voor ruggen van 75 cm is het programma uitgebreid met typen voor ruggen van 90 cm. Met name in België, Engeland en Frankrijk is hier veel vraag.

Ons programma

Het programma bestaat uit twee types: de MT 12 en de MT 14. Beide rooiers zijn uitgerust met een z.g. 'diabolo-loze' opnamebek en voorzien van grote dieptewielen, zodat de relatief korte zeefweg optimaal wordt benut. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat de frontrooier veel voordeel kan opleveren. Aardappelteler Jacco de Graaf uit Wieringerwerf: "Alles kan op brede banden met lage bandenspanning rijden. Ook rij je de helft minder over het land. De rijsnelheid hoeft niet zo hoog te zijn om evengoed een grote capaciteit te halen. Dat is relaxter voor de kipper chauffeurs, maar je laadt in werkelijkheid meer dan normaal."

De Tolmac MT 14 rooit 2 ruggen, links en rechts van de trekker (rij 1 en 4), die d.m.v. twee dwarsafvoerbanden midden onder de trekker worden afgelegd. De rooier achter de trekker neemt zo in één werkgang vier ruggen mee in plaats van twee. De rooier is volledig hydraulisch aangedreven. Kouterschijven, rooibandsnelheid, afvoerbanden en de kloppers zijn vanuit de trekker elektrisch instelbaar.

De hydraulisch aangedreven schijven zorgen voor een geleidelijke en probleemloze rugopname. Daarnaast maakt de frontrooier het mogelijk om met een normale wagen- of bunkerrooier brede banden te kunnen blijven gebruiken. Dit betekent meer tractie en stabiliteit. Ook hebben bredere banden bij lage bandenspanning meer draagkracht, wat zorgt voor minder structuurproblemen in de bodem.

MT12

Naast de MT 14 levert Tolmac de MT 12 die werkt in combinatie met een verstekrooier. Met deze machine worden de ruggen recht vóór de trekker opgenomen en door middel van een zij afvoerband midden tussen de aangrenzende ruggen gelegd, die daarna door de verstekrooier worden gerooid.

Over TOLMAC

Tol Mechanisatie uit Slochteren (Gr) heeft in samenwerking met Mijno van Dijk Mechanisatie en APH Noord, beide uit St. Annaparochie, onder de naam TOLMAC een nieuw frontrooisysteem ontwikkeld. Inmiddels wordt de machine in meerdere landen aangeboden en is Tolmac bezig met het opzetten van een dealernetwerk.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.