Structureel toezicht verandert per 1 januari 2014

KCB: Wie de kwaliteit goed op orde heeft, krijgt ons minder over de vloer

Wie werkt in de groenten- en fruitsector weet dat het KCB – Kwaliteits Controle Bureau – de kwaliteitscontroles uitvoert. Die controles worden gebaseerd op de uitkomst van een risico-analyse. Meer risico betekent meer controles. Het systeem van de kwaliteitscontroles wordt geregeld geëvalueerd om zo aan te sluiten op de actuele situatie in de groenten- en fruitsector. In dat kader verandert voor teeltbedrijven per 1 januari 2014 de indelingssystematiek voor het structureel toezicht. Technisch directeur Jean Crombach geeft antwoord op een paar vragen over de wijzigingen in structureel toezicht.

Om welke producten gaat het bij structureel toezicht?
Jean Crombach licht dit toe: "Alle teeltbedrijven met specifiek genormeerde producten komen in aanmerking voor structureel toezicht. Voor de Nederlandse teelt zijn dat met name paprika's, tomaten, sla, andijvie, appelen, peren en aardbeien."

Wat verandert er precies?
"De controle op de productkwaliteit wordt het uitgangspunt oftewel, hoe is de controle op de productkwaliteit bij het teeltbedrijf geborgd? In de huidige systematiek voor de teeltbedrijven is het KCB met name geïnteresseerd in de vraag of vanaf het teeltbedrijf rechtstreekse verladingen plaatsvinden. Dit verandert."

Wat moet ik mij daarbij voorstellen?
"Wanneer een teeltbedrijf onder het kwaliteitscontrolesysteem van een RIK-deelnemer valt, zijn de risico's afgedicht en krijgt het teeltbedrijf geen controles van het KCB voor het structureel toezicht. Wie niet afzet via een RIK-bedrijf, krijgt aan de hand van de risico-analyse een aantal bezoeken."

Is er een voordeel voor de teler?
"Ja, het voordeel voor de teler is, dat hij geen extra controlebezoeken krijgt van het KCB en daarmee kosten bespaart als hij zijn producten afzet via een RIK-bedrijf. Veelal loopt de afzet van de producten van een teler via één afzetorganisatie of een handelsbedrijf. We noemen dat een gekoppeld teelbedrijf. De praktijk is al, dat de kwaliteitscontroleurs van die afzetorganisatie of dat handelsbedrijf het product van die teler regelmatig controleren. Als de afzetorganisatie deelneemt aan het RIK en de wijze van controle in het RIK-systeem is beschreven, is voor het KCB de kwaliteitscontrole geborgd. Inmiddels zijn zo'n 110 bedrijven RIK-erkend en dit aantal groeit: een groot aantal bedrijven dat reeds de voordelen ervaart."

Wat kan een teler doen die niet afzet via een RIK-bedrijf?
"Het is van groot belang om het KCB altijd van de goede bedrijfsgegevens te voorzien. Als wij de actuele bedrijfsinformatie hebben, kunnen wij een goede risico-analyse maken en de hoeveelheid benodigde bezoeken optimaal plannen. Als wij niet beschikken over actuele gegevens, moeten wij een schatting maken," zo verklaart Jean Crombach. "Wij roepen zodoende iedereen op om ons te voorzien van de correcte bedrijfsinformatie. Het voorkomt dat een teler in een verkeerde risico-categorie wordt ingedeeld en teveel bezoeken krijgt."

Meer informatie over de veranderingen in het structureel toezicht voor de teeltbedrijven en de regels die voor een RIK-erkenning gelden, is te vinden op de website van het KCB (www.kcb.nl).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.