Tonny Hooijmans (OkeTrading):

"Fair Produce-certificaat op losse schroeven?"

Tholen - Hoewel het champignonkeurmerk Fair Produce steeds breder wordt uitgedragen, begint men in de champignonbranche steeds meer vraagtekens bij het keurmerk te plaatsen. Dat zegt champignonhandelaar Tonny Hooijmans van OkeTrading uit Velddriel. "Zo lopen de meeste champignons in Nederland via telersvereniging Funghi, dat niet Fair Produce-gecertificeerd is. Dat betekent dat veel aangesloten Funghi-telers hun champignons per 1 januari niet aan de aangesloten Fair Produce-retail en handelaren kunnen verkopen."

"Twee van de grootste leveranciers aan de supermarkten, waaronder Jumbo en C1000, kopen een groot gedeelte van hun handel in bij buitenlandse producenten in onder meer Polen, waar de arbeidsomstandigheden niet van onbesproken gedrag blijken te zijn en waar geen enkele structurele controle op de arbeidsomstandigheden plaatsvindt door Stichting Fair Produce, de Nederlandse arbeidsinspectie of de Rabobank. Wat is de waarde van Fair Produce dan eigenlijk in werkelijkheid?"

Volgens Tonny is er aan de champignontelers bij de start van het keurmerk beloofd dat ze tien tot twintig cent meer gingen beuren als de sector Fair Produce-gecertificeerd was. "In die tussentijd heeft men ook handelaren Fair Produce gemaakt, maar zij mogen nu niet meer inkopen bij telers, die niet Fair Produce-gecertificeerd zijn, terwijl sommigen een internationaal GRASP-certificaat hebben."

"Dit werkt voor de handel alleen maar kostenverhogend. Stel dat 80% van je handel export is en dat je één supermarkt in Nederland belevert, dan moet je wel Fair Produce-gecertificeerd zijn. Dit werkt alleen maar kostenverhogend en het gevolg is dat de resultaten op het gevolg alleen maar minder zijn. In Polen wordt ondertussen voor een bedrag van 3/4 euro geoogst. Wat gaat er gebeuren als de Nederlandse supermarkten Poolse champignons gaan invoeren?"

Voor meer informatie:
OkeTrading BV
Tonny Hooijmans
Koestraat 10
5334 LJ Velddriel
Tel. 0031 85 27 37 984
Fax 0031 418 63 12 68
tonny@oketrading.nl


 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.