KIEM-project om smaakstoffen uit sinaasappelschillen te winnen
Wereldwijd wordt er 12,6 miljoen ton aan sinaasappelschillen geproduceerd. Deze schillen zijn een rijke bron van allerlei waardevolle chemische verbindingen, zoals smaakstoffen. Het is echter nog niet mogelijk om deze componenten allemaal op een makkelijke en milieuvriendelijke manier uit de schillen te halen. In dit project zijn de aanvragers van plan te onderzoeken hoe ze mengsels van bepaalde oplosmiddelen kunnen gebruiken om de verbindingen op een simpele manier en duurzame manier te kunnen isoleren. Als dit lukt, kan de methode ook worden toegepast op ander plantaardig afval, zoals appel- en druivenschillen.
KIEM staat voor 'Kennis – Innovatie Mapping' en is één van de publiek-private samenwerkingsvormen van het Fonds Nieuwe Chemische Innovaties, het onderdeel van het Topconsortium voor Kennis & Innovatie (TKI) dat is ondergebracht bij NWO. KIEM is bedoeld voor samenwerkingsprojecten van een midden- of kleinbedrijf met één of meer kennisinstellingen, en voor initiatieven van chemische start-ups. Voor iedere euro inleg van het MKB, legt NWO er vier tegenaan. KIEM-projecten hebben een vaste omvang van 18.750 euro, 3.750 euro van het MKB en 15.000 van NWO. Aanvragen kunnen doorlopend worden ingediend en worden in de regel binnen 6 weken afgehandeld.
MKB'ers die in groter verband willen samenwerken met kennisinstellingen, kunnen sinds maart bij het Fonds NCI ook een aanvraag doen voor een Technology Area (TA).
Bron: NWO