

Geschilde Gieser Wildeman ook erg in trek
Guy geeft aan dat de belangrijkste afnemers van deze stoofperen restaurants zijn. "Het is een heel klassiek product dat populair en lekker is bij wildgerechten. Het korrelige en witte vruchtvlees is heel smaakvol. Na lang koken wordt het vruchtvlees roder, wat ook dikwijls wordt aangesterkt door bijvoorbeeld rode wijn." Volgens de handelaar zijn de verse nog steeds geliefd en verkopen ze goed. "We bieden ook geschilde peertjes in rode wijnsaus. Deze zijn de laatste jaren ook erg in trek en zijn volgens mij voor meer keukens toegankelijker aangezien ze op deze manier sneller te verwerken zijn. Ook de toenemende personeelspost in de horeca zijn factoren, die de chefs dwingen om meer 'halfklare' producten te gaan aankopen. De geschilde peertjes worden met name door de horeca afgenomen, maar we zien ze ook meer en meer opduiken in de supermarkten en de retail, weliswaar in kleinere verpakkingen. De consument lust ze blijkbaar ook wel."
Tussen de verse en geschilde peren is over het algemeen een klein prijsverschil. "De verse volgen uiteraard de marktprijs maar de geschilde worden verkocht aan vaste prijzen per seizoen. Dit is ook wel handig voor de berekening van de foodcost in de horeca. De prijzen van de Gieser Wildeman liggen heel normaal dit jaar. Zelfs beter dan vorig jaar. Toen was er minder oogst en dus hogere prijzen."
Crosnes
Een ander product dat met name in het najaar wordt afgezet zijn de crosnes. "Dit zijn voedzame knolletjes afkomstig uit planten uit Japan en China. De crosnes zijn de ondergrondse uitlopers van deze planten en wordt ook wel Japanse aardappel genoemd. Deze specialiteit wordt reeds lang geteeld in Frankrijk en is sinds enkele jaren ook in Belgiƫ verkrijgbaar. De aardse smaak doet denken aan schorseneren of artisjokken. De bereiding van crosnes is heel simpel: gewoon kort aanbakken in de pan. Met boter of olijfolie zijn ze het lekkerst."

"De crosnes worden met name door de betere restaurants afgenomen, al komt er de laatste tijd ook meer vraag van de hobbykoks. We zien elk jaar een lichte stijging in de vraag. Enkele jaren geleden was het product bijna totaal onbekend, maar nu zien we de vraag licht stijgen alsook het aanbod op de markten. Crosnes zijn niet zo heel goedkoop aangezien ze klein zijn en er dus veel van moet oogsten om wat volume te hebben. De prijzen variƫren, maar zijn wel interessanter dan vroeger aangezien er nu meer producenten zijn die deze knolletjes beginnen te telen. We kopen dit product meestal via Frankrijk, maar zien ze de laatste jaren ook verschijnen op onze Belgische veilingen."
Voor meer informatie:
Guy Claessens
Groothandel Claessens
St. Pieterszuidstraat 37
8000 Brugge
Tel: +32 (0)50 310 130
Fax: +32 (0)50 310 133
Horeca Markt
Cash & Carry
Jacob van Arteveldestraat 3
8000 Brugge
www.groothandelclaessens.be
[email protected]