"Inge Ribbens: "Akkoorden vragen om verdere uitwerking"

Indonesië op termijn open voor Hollandse uien; China voor Conférence-peren

Tholen - Vorige week vrijdag werd duidelijk dat er een akkoord is bereikt tussen Nederland en Indonesië over de export van uien. Tijdens de handelsmissie in Indonesië onder leiding van premier Rutte, is het dossier veelvuldig gesproken, met vanochtend een positieve uitkomst als resultaat. "Hier is ruim een jaar aan overleg en energie aan vooraf gegaan, met onder andere een bezoek aan de Nederlandse uiensector in september en een technisch overleg begin november in Jakarta door het ministerie en NVWA", vertelt beleidsmedewerker Inge Ribbens van Frugi Venta.

Inge benadrukt dat dit nog niet betekent dat de export van Nederlandse uien naar Indonesië per direct mogelijk is. "Nog niet alle details van het akkoord zijn bekend, maar het lijkt erop dat op hoofdlijnen overeenstemming is (toegang uien weer mogelijk), maar er zullen nog vele zaken verder uitgewerkt moeten worden. Zo zullen onder andere percelen aangemeld moeten worden en zullen er bodemmonsters op Ditylenchus Dipsaci genomen moeten worden. Als de percelen na een laboratorium test 'schoon' blijken te zijn, kunnen zij geschikt geklaard worden voor export naar Indonesië. Hiervoor moeten een aantal organisatorische zaken opgezet gaan worden.
Binnenkort zullen wij met de sector en overheid overleg hebben over de verdere uitwerking hiervan. We moeten er dus rekening mee houden dat het huidige seizoen (komende maanden) nog niet geëxporteerd kan worden, en dat de inzet volledig gericht zal zijn op het nieuwe seizoen. Maar dat is ook nog even afhankelijk van de aanvullende informatie die wij nog over het akkoord moeten krijgen."

Conférence-peren naar China
Het was een goede week voor de Nederlandse AGF-exporteurs, want ook werd bekend dat de Chinese markt open zal gaan voor de Nederlandse Conférence-peren. "Op het hoogste niveau is de afgelopen week een akkoord bereikt. Dat is enorm goed nieuws, na zo'n vijf jaar onderhandelen. We hopen dat er vandaag tijdens de High Level Meeting in Shanghai ook een ondertekening plaatsvindt, maar dat moet nog langs de juridische afdelingen in China, dus het is even de vraag of dat vandaag gaat lukken", vertelt Inge. "Maar ook dit is een zwaar protocol wat nog verder uitgewerkt moet worden, waar ook lang niet iedereen aan deel zal kunnen nemen omdat er veel garanties moeten worden gegeven."

Uiteindelijk zorgt het nieuws ook bij Frugi Venta voor veel opluchting. "We hebben hier al een paar jaar een fles champagne op de kast staan en we gaan er vanuit dat we de fles dit jaar eindelijk open kunnen maken."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.