Frituristen gaan voor erkenning frietkotcultuur als immaterieel erfgoed

België: Week van de Friet van 25-11 t/m 01-12

Van 25 november tot 1 december loopt opnieuw de Week van de Friet. Frituristen zetten dan hun beste beentje voor om hun klanten extra te verwennen met knapperige goudgele staafjes. Dit jaar is er echter meer aan de hand. De frituristen verenigd in het Nationaal verbond van frituristen (Navefri) vragen dat u de petitie steunt om de Belgische frietkotcultuur te erkennen als immaterieel cultureel erfgoed.

Frieten, frietkoten en de hele beleving van het frituurbezoek, daar hebben we bij ons een zwak voor. Er is geen enkele andere zaak waar je terechtkan voor een snelle hap waar zoveel verhalen over te vertellen vallen of waar diezelfde unieke sfeer en gezelligheid hangt. Elke frituur kent bovendien zijn eigenheid, heeft zijn eigen unieke service, inkleding, sfeer en ziel.

Op vraag van de Vlaamse frituristen en aardappelschilbedrijven zet VLAM de frietjes van de frituur jaarlijks gedurende één week in de spotlights tijdens de Week van de Friet. Dit jaar is deze feestweek gepland van 25 november tot 1 december. Heel wat frituristen grijpen de Week van de Friet aan om eens iets bijzonders te doen: ze organiseren een wedstrijd, geven een extraatje of werken een eigen animatieprogramma of benefiet uit.

Dit jaar is er echter meer aan de hand. De frituristen gaan voor een hoger doel, een edel doel, een doel dat rechtstreeks verband houdt met hun beroepseer. Ze willen er namelijk voor ijveren om de unieke frietkotbeleving te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Navefri, de beroepsvereniging van de Belgische frituristen, nam hiervoor het initiatief en diende hiervoor reeds een dossier in bij Vlaams Minister van Cultuur, Joke Schauvliege.

Voor een gunstige beoordeling is de steun van het publiek echter van wezenlijk belang. De frituristen en VLAM grijpen de Week van de Friet daarom aan om de steun van de bevolking te vragen voor de erkenning. U kunt de petitie ondertekenen bij uw frituur. Wilt u graag wat meer kwijt over de manier waarop u die unieke frietkotbeleving persoonlijk ervaart en zo het dossier een duwtje in de rug geven, dan kan dat op www.weekvandefriet.be. Ook via sociale media zal de Vlaming de weg kunnen vinden naar de petitie. Na afloop van de Week van de Friet wordt de petitie overhandigd aan Minister van Cultuur, Joke Schauvliege. We houden u op de hoogte.

Voor alle vragen over de Week van de Friet 2013 kunt u terecht bij Bernard Lefèvre, voorzitter van vzw Navefri, tel 0494/51 04 89 of info@navefri.be.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.