Aspergepoeder, gezonde voeding voor kinderen en smood

InnovWard 2013 voor diverse projecten en producten in AGF-sector

Acht Limburgse ondernemers en consortia ontvingen donderdag 21 november uit handen van Gouverneur drs. Theo Bovens de InnovAward 2013. De prijswinnaars zijn gekozen uit tientallen vindingen die zijn geboren tijdens de Floriade vorig jaar. De innovaties, vooral op het gebied van voeding, diervoer en transport, hebben geleid tot succesvolle introducties van producten.

De prijswinnaars krijgen elk een bedrag van € 30.000,- en een kunstwerk gemaakt van Limburgse materialen. De ideeën zijn ontstaan uit business to business-bijeenkomsten van Limburg & Co, een initiatief van de Provincie Limburg en Development Company Greenport (DCGV) Venlo tijdens de wereldtuinbouwexpo Floriade in Venlo die twee miljoen bezoekers trok.

Samenwerking cruciaal

De gouverneur memoreerde tijdens de prijsuitreiking dan ook het effect van Limburg & Co. "Een netwerk waarin ondernemers die elkaar voorheen nog niet kenden, elkaar hebben ontmoet, uitgedaagd en versterkt", zei Bovens. Gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Grondbedrijf vindt dat innovatie een voorwaarde is voor succes. Daarbij is volgens hem samenwerking cruciaal. "De beste ideeën ontstaan als ondernemers, onderwijs en overheid de handen in een slaan."

Acht winnaars

De prijswinnaars van de InnovAward 2013 zijn:
  • Dutch Pet Products uit Horst, die speciaal voer heeft ontwikkeld voor huisdieren als honden, katten, vissen en knaagdieren. De jury roemt het bedrijf voor het uitvoerige consumentenonderzoek, merchandising en opbouwen van een merknaam.
  • Pulseform in Venlo maakt machines die verschillende materialen door middel van magnetisme verbindt of vervormt. De jury voorziet in deze nieuwe vinding concrete toepassingen omdat het lassen en solderen overbodig maakt.
  • Het Multiflex Water Supplying System van Vullings Systemen B.V. in Horst heeft een nieuw watergeefsysteem ontwikkeld voor champignontelers. Hier is volgens de jury een slimme combinatie gemaakt van sensor- en regeltechniek evenals een computerprogramma waardoor water niet alleen beter wordt verdeeld in de teeltruimten maar ook water wordt bespaard.
  • Schillen en ondereinden van asperges leveren geld op door er aspergepoeder van te maken. De poeder wordt verwerkt in onder meer soep. De betrokken ondernemers bij deze nieuwe vinding zijn: Verkuijlen Groente en Fruit in Heeswijk-Dinther, aspergebedrijf Teboza in Helden, Scelta Mushrooms in Venlo, Greenport Venlo Innovation Centre en smaakexpert Puur Veltman.
  • Ook Wereldse Yoghurt van Yante Creamery en Eijssen Dairy uit Schimmert mag de InnovAward mee naar huis nemen. De jury is onder de indruk over de wijze waarop de Limburgse zuivelaar zijn product bij toonaangevende retailers introduceert.
  • The Green Last Mile Venlo sleept de prijs eveneens in de wacht. Het is een logistiek project dat zich richt op de vermindering van uitstoot van kooldioxide door vrachtautogebruik te optimaliseren met slimmere planning van routes. Het project is een initiatief van Seacon Logistics, vervoerbedrijf CTV, Freshpark Venlo en transportbedrijf Hansen van der Wegen Venlo.
  • Het project 'Gezonde voeding voor kinderen' krijgt de award omdat het gezonde voeding promoot bij kinderen. Het is ontstaan uit een samenwerking van Oerlemans Foods, Rijk Zwaan uit De Lier, Scelta Mushrooms uit Venlo, Bunzl Verpakkingen in Eindhoven, Tuinderij Vers in Brielle, Food & Biobased Research van de universiteit Wageningen en van Kokkerelli, the Kids University for Cooking in Venlo.
  • De achtste InnovAward gaat naar het project Smood, een samentrekking van 'smart' en 'food'. Het bedrijf zit in Horst aan de Maas en maakt lekkere kleine hapjes van groenten, fruit en granen. De jury denkt dat de nieuwe producten het helemaal gaan maken. Vooral de wijze waarop Smood samenwerkt met lokale bedrijven wordt geroemd.
De inzendingen voor de InnovAward zijn beoordeeld door een jury die bestaat uit Emmo Meijer, Hai Berden, Jan Klerken, Henk Snellink en Jérôme Verhagen (voorzitter). "We hadden er een behoorlijke kluif aan", zo laat de juryvoorzitter weten. "Bijna zestig bedrijven stuurden een projectvoorstel voor de award in, waarvan er 27 genomineerd werden." Terugblikkend zegt Verhagen: "Innovatie kan alleen tot stand komen, als het door het hele bedrijf wordt gedragen."

Bron: Greenport Venlo

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.