Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Rekenkamer: fusie NVWA mislukt

De bezuinigingen op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn mislukt. De fusie van drie diensten tot de NVWA zou jaarlijks tientallen miljoenen moeten besparen, maar dat is bij lange na niet gehaald. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het rapport 'Toezicht bij de Nederlandse Voedsel? en Warenautoriteit na de fusie'.

In 2007 werden de Voedsel- en Warenautoriteit, de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Plantenziektenkundige Dienst samengevoegd. Vanaf 2012 zou deze nieuwe dienst elk jaar vijftig miljoen euro minder krijgen.

Het vorige kabinet Rutte/Verhagen legde daar nog een nieuwe bezuiniging bovenop van 31,6 miljoen euro, vanaf 2018. In totaal zou het budget voor de NVWA dus 35 procent lager moeten liggen dan in 2007. Volgens de Rekenkamer is het "onwaarschijnlijk dat deze bezuiniging wordt gehaald".
Log

Verder stelt de Rekenkamer dat nauwelijks aandacht is besteed aan de mogelijke nadelen van een fusie. Er werd bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat de nieuwe organisatie te log zou kunnen zijn. Ook is er geen "gedegen analyse" gemaakt, maar is het besluit tot fusie genomen op basis van "globale overwegingen en vermoedens", zo stelt de Rekenkamer.

Dat de fusie niet tot een besparing heeft geleid, is volgens de Rekenkamer een belangrijke conclusie, omdat het kabinet nog steeds inzet op het bereiken van besparingen door fusies. Zo werd recent de Autoriteit Consument en Markt, ACM, opgericht. De Rekenkamer raadt nu aan om eerst degelijk onderzoek te doen naar de voordelen en nadelen van een fusie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven