"Dennis Bartels: "45% minder door vorst, maar zelf een groeiend volume"

Chileens kersenseizoen afgetrapt bij Fruto del Campo

Tholen - Bij het Europese verkoopkantoor van Fruto del Campo in Maasdijk is vorige week vrijdag de eerste zending Chileense kersen gearriveerd van aandeelhouder en producent San Francisco Lo Garces. Deze week komen er meer zendingen binnen, al verlopen de aankomsten volgens Dennis Bartels wel vertraging op door stakingen bij de Chileense ambtenaren en op de vliegvelden."De kwaliteit van de eerste kersen was goed. De prijzen liggen op een vrij hoog niveau, maar dat is normaal voor deze periode van het jaar. De vorst heeft ook bij San Francisco Lo Garces zijn sporen nagelaten. We verwachten dit jaar 45% minder kersen te oogsten en bij de pruimen, perziken, nectarines en kiwi's zelfs een reductie van 50-70%, vertelt Dennis. Naast kersen produceert Lo Garces steenfruit, kiwi's, druiven, appelen en citrus. Met name de kersenproductie groeit hard. Het bedrijf heeft een eigen productie van 6 miljoen kartons in Chili. Het bedrijf produceert op een areaal van 2.800 hectare fruit, waarvan 1500 hectare in eigen beheer en 1.300 hectare onder contract.

De importeur vertelt dat het volume kersen naar verwachting na de Kerst hoger zal uitvallen dan vorig jaar. "Toen is in de twee weken voor Kerst, toch de drukste periode, een groot volume verregend. Dit jaar is door de vorst met name een gat gevallen bij de vroege variëteiten, maar is er voor later in het seizoen meer fruit beschikbaar ten opzichte van vorig jaar.""De vroege variëteiten zijn al een tijdje geplukt, maar die werden voor enorme bedragen in China verkocht. Daar hebben we de eerste weken niks van in Europa gezien. De vroege variëteiten zijn nu geplukt, maar dat is kwalitatief ook wel een wat lastig product. Nu komen de sterkere, donkere rassen op de markt", zegt Dennis. "Ik ben positief gestemd over het vervolg van het seizoen. De vraag is goed. Wel zal het moeilijk worden om voor Kerst containers kersen binnen te krijgen. Vanaf januari zullen er wel meer containers binnenkomen."

Fruto del Campo richt zich op de retail in Noordwest-Europa. "We werken programmagestuurd en hebben daardoor goed inzichtelijk welke volumes we nodig hebben. Bij onze logistieke partner LBP wordt het fruit opgeslagen en verpakt in 150, 200 of 250 gram voor het wordt gedistribueerd naar onze klanten", zegt Dennis. "Duitse retailers zijn voor ons een belangrijke markt. Engeland doet traditioneel goed mee en ook Nederland en België weten ons, zeker in de periode voor de Kerst, goed te vinden. Ook de afzet richting de retailers in Zwitserland, Oostenrijk en Rusland stijgt elk jaar. Scandinavië is vanouds minder in de markt voor Chileense kersen. Blijkbaar vindt men het door de kou niet aantrekkelijk om in deze periode kersen te consumeren."Dennis verwacht tot eind januari Chileense kersen aan te bieden. "Ons doel is uiteindelijk om jaarrond kersen aan te bieden. We krijgen kersen aangevoerd vanuit Canada, Europa, Zuid-Afrika en Chili en Argentinië. Daar zitten nog korte periodes tussen, maar we doen er alles aan om die op te vullen."

Voor meer informatie:
Dennis Bartels
Fruto del Campo B.V.
Honderdland 244
2676 LV Maasdijk
Tel: 0174-613287
www.frutodelcampo.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.