Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Pierre van de Braak: "500 stuks plaatsen binnen drie tot vijf jaar"

"Met Piñabar een versgeschilde ananas binnen 20 seconden"

Tholen - In oktober 2011 startten BM Boxmeer en ingenieursbureau TCPM samen met de ontwikkeling van de Piñabar, de automatische ananasschiller. Pierre van de Braak, één van de uitvinders van de Piñabar, vertelt enthousiast over deze machine. "We hebben de Piñabar ontwikkeld met vijf engineers en hebben er ook patent op. Deze revolutionaire machine haalt de schil eraf, de pluim eraf en de kern eruit. En dat alles binnen 20 seconden.''



Ontwikkeling
Eind 2011 kwamen de eerste gesprekken op gang. "Supermarktketen Coop heeft ons benaderd. Er bestond al zo'n soort machine, de Pine-o-matic, maar daar waren ze niet echt over te spreken. Deze was onderhoudstechnisch en schoonmaaktechnisch niet goed. Daarnaast paste de machine niet in de beleving van de winkel en de consument. De vraag was of wij een ananasmachine op maat konden maken en hiermee zijn we samen met TCPM aan de slag gegaan", aldus Pierre. 

De eerste machine is geplaatst in mei 2012. "Dat was een veldmachine, een soort testmachine waarmee we een beeld krijgen of de machine in de praktijk goed functioneert en voldoet aan de wensen en eisen van de klant. Dat was bij een Coop-supermarkt in Velp. Sindsdien hebben we al 8 machines geplaatst bij diverse Coop- en PLUS-supermarkten. We ontwikkelen de machines op maat en klantspecifiek. Naast supermarkten richten we ons ook op andere afnemers. Onze doelstelling is om 500 Piñabars te plaatsen binnen drie tot vijf jaar. We kijken nu hoe we dit op breder niveau kunnen promoten. Zo hebben we de eerste contacten met ananasimporteurs gelegd en mogelijk ontstaan er in de toekomst nog samenwerkingsverbanden. We richten ons in ieder geval op heel Europa."



Enthousiast
"Op dit moment komt de ananas in één stuk uit de machine, maar we zijn bezig om dit verder te ontwikkelen. Binnenkort is het mogelijk om ook schijven, partjes en staafjes te leveren. De klanten in de supermarkt reageren enorm enthousiast. Ze vinden het ontzettend leuk dat alles zichtbaar is en dat ze zelf kunnen kiezen welke ananas ze in het apparaat stoppen. Daarnaast is alles verser dan vers en dat is ook een belangrijk punt. De Piñabar is geschikt voor verschillende types ananas. Het meest gangbare is van maat 6 tot 8. Onze afnemers kunnen het mes aanpassen op de maatvoering van de ananas. Op dit moment gaat de versgesneden ananas in een plastic bakje. We schrijven momenteel de producten van Bunzl voor. Maar we onderzoeken nog welke verpakking het meest praktisch is. Plastic is niet heel goed voor het milieu en in de toekomst gaan we de verpakking mogelijk nog veranderen."



Compact
Pierre vertelt dat de Piñabar niet veel ruimte in beslag neemt. "Het unieke aan ons systeem is dat de ananasbewerker roterend is en de ananas tijdens het draaien wordt bewerkt. Daardoor kan de machine heel compact worden gebouwd en dat is voor supermarkten een belangrijk aspect, een machine moet niet te veel vloeroppervlak innemen. De afmetingen zijn 0.8 x 0.8 x 1.6 meter."

Voor meer informatie:
BM Boxmeer / Piñabar
Sales: +31 (0)485 565190
Service: +31 (0)485 565191
info@pinabar.nl
www.pinabar.nl
Publicatiedatum: