Taiwan: nieuwe biochip test bananen en aardappelen op virussen

In Taiwan is een biochip ontwikkeld die verschillende virussen in bananen en aardappelen kan detecteren. De chip zal naar verwachting midden 2014 op de commerciële markt komen. De jaarlijkse opbrengst wordt geraamd op 5 tot 7,5 miljoen euro. 

"Onze chip onderscheidt zich doordat het tegelijkertijd op verschillende virussen kan testen," zegt Chang, een van de ontwikkelaars van de chip. Bananen en aardappelen zijn belangrijke gewassen die gevoelig zijn voor filtreerbare virussen die de kwaliteit en het productievolume kunnen aantasten. Volgens Chang kan de chip de efficiëntie van testen verbeteren en hierdoor kosten besparen. "Conventionele testmethodes testen op één virus tegelijk en duren minstens vijf uur." De nieuwe chip kan op drie virussen tegelijk in bananen testen en op vijf virussen tegelijk in aardappelen."

Er wordt wereldwijd jaarlijks zo'n $200 miljoen uitgegeven aan het testen van bananen en aardappelen op conventionele wijzen. "Een test voor drie virussen kost ongeveer €9. De biochip zou deze prijs kunnen reduceren tot de helft," aldus Chang. Wang Shin-hwan, directeur van co-ontwikkelaar Dr. Chip Biotech, vult aan dat het haalbaarheidsonderzoek voor de chip al is uitgevoerd en dat de biochip aan de testnormen van de EU voldoet.

Bron: focustaiwan.tw

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.