Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ovoldoende koelcapaciteit voor appelen uit Kashmir

De jaarlijkse appelproductie van Kashmir heeft dit jaar de 1,5 miljoen ton overschreden. Het gebied heeft echter geen grote koelfaciliteiten om de oogst te bewaren. Dit beïnvloedt de vraag en prijzen van appelen uit Kashmir op de binnenlandse markt. "Kashmir heeft 300.000 ton extra capaciteit koelopslag nodig," aldus Qazi Aijaz, van het tuinbouwdepartement. Er zijn volgens hem slechts 7 opslagunits in Kashmir met een totale capaciteit van 35.000 ton. 

"Het tekort aan gekoelde opslagfaciliteiten schaadt de prijzen van de appelen," zegt Eshan Javaid, eigenaar van Golden Apple Cold Storage in het zuiden van Kashmir. Zijn opslagunit heeft een capaciteit van 2.000 ton, die hij wil vergroten tot 5.000 ton. Eshan wijst erop dat de opslagcapaciteit in de staat verwaarloosbaar is ten opzichte van de productie. "Er zit veel zakelijk potentieel in koelopslag. Ook kan het werkgelegenheid creëren voor telers, jongeren en technici. Zonder opslagmogelijkheden kunnen we ons aanbod op de markt niet reguleren, waardoor de prijzen dalen."

De bestaande faciliteiten worden meestal gebruikt voor hoogwaardige appelen. De rest wordt over het algemeen in bulk verkocht. Alle faciliteiten zijn privé-eigendom, maar ontvangen wel subsidie van de overheid. Volgens de overheid moedigt dit het opstarten van faciliteiten aan, maar eigenaars van units klagen juist dat de papieren rompslomp en goedkeuring van verschillende departementen veel tijd kost.

Maar koelopslag is volgens telers niet het enige dat mist. Zij klagen erover dat de overheid zich nauwelijks bemoeit met de tuinbouwsector en in het bijzonder de appelsector. De afgelopen jaren daalde het aantal kwaliteitsappelen volgens telers aanzienlijk. Bovendien waren de gewasbeschermingsmiddelen dit jaar ondermaats. 

Bron: indianexpress.com
Publicatiedatum: