Greenport Venlo haalt internationale banden aan

De Floriade 2012 in de regio Venlo leverde veel internationale aandacht op. Naast de 47 internationale inzendingen en duizenden buitenlandse bezoekers, werden tijdens de Floriade 30 nationale dagen georganiseerd en mocht de regio 57 internationale handelsmissies ontvangen. Na afloop van de Floriade is besloten de internationale contacten op te volgen vanuit Greenport Venlo.

Dit heeft in de afgelopen maanden onder meer geresulteerd in bezoeken van buitenlandse handelsdelegaties, overdracht van enkele paviljoens in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders aan Venlo GreenPark, intensivering van de contacten met diverse ambassades in Nederland en 12 internationale deelnemers aan het smaakevenement eind september op Venlo GreenPark in het kader van Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak 2013.Inkomende handelsmissies

De conclusie ruim een jaar na afloop van de Floriade 2012 is dat internationale delegaties nog steeds de weg naar de regio Greenport Venlo weten te vinden. Zo zijn de afgelopen maanden missies uit Libanon, Kroatië, Rusland, Oman en Midden-Amerika ontvangen. Ook twee bezoeken van het Dutch Visitors Program Logistiek met high potentials uit 11 verschillende landen hebben de regio aangedaan. Daarnaast hebben onder meer de ambassadeur van Vietnam, de consul generaal van Turkije, de ambassade van China, vertegenwoordigers van Nord-Rhein Westfalen en Italië tijdens de Floriade en de ambassadeur van Tunesië een bezoek gebracht aan Venlo GreenPark en de regio Greenport Venlo.

Contacten internationale netwerken

Maar ook andersom is er geïnvesteerd. Zo zijn afgelopen periode actief de banden met de ambassades en internationale netwerken in Nederland aangehaald en zijn diverse internationale bijeenkomsten in Nederland bijgewoond. Tevens is vanuit de regio deelgenomen aan de handelsmissie naar Qingdao in China en heeft Greenport Venlo een bijdrage geleverd aan de deelname vanuit Nederland aan de tuinbouwexpo in Suncheon City (Zuid-Korea) in de vorm van een regionale handelsmissie en de organisatie van een tuinbouwseminar.

Samenwerking met regionale ondernemers

Belangrijk bij de activiteiten die ontwikkeld worden is de aansluiting van het regionale bedrijfsleven. Bezoeken aan de regio worden waar mogelijk samen met het bedrijfsleven opgepakt en ingevuld. De ene keer resulteert dit in een netwerkbijeenkomst en de andere keer worden bedrijfsbezoeken ingepland, afgestemd op de behoeften van zowel de bedrijven in de regio als de bezoekende handelsmissie. Gebleken is dat dit goed werkt en dat vele bedrijven in de regio deze werkwijze op prijs stellen. Mede door het inzicht in de structuur van de regio en de contacten met het bedrijfsleven, wordt de regio Greenport Venlo internationaal steeds vaker als voorbeeld genoemd voor de ontwikkeling van de eigen voedselproductie en inrichting van de economische structuur.

Resultaten

In hoeverre de internationale lobby leidt tot versterking van de economische structuur in de regio, is niet altijd direct inzichtelijk omdat uiteindelijk de business gegenereerd zal moeten worden door cont(r)acten tussen bedrijven in de regio Greenport Venlo en buitenlandse partners. Hier gaat vaak een langere periode van onderhandelingen overheen. Bekend is dat de inspanningen op internationaal gebied onder meer geleid hebben tot opdrachten voor PTC+ in Horst rond kennisuitwisseling met Zuid-Korea. Verder oriënteert een bedrijf uit Rusland zich bij bedrijven in de regio voor de bouw van een kas in Rusland, is een regio in Kroatië geïnteresseerd in de Greenport Venlo-filosofie en loopt er een oriëntatie rond het opzetten van een paddenstoelenkwekerij in de regio.

Toekomst

Ook de komende periode staan er weer een aantal internationale activiteiten op de planning. Zo zijn een businessforum met Macedonië op 26 november in de Innovatoren en mogelijke bezoeken van ambassadeurs in voorbereiding.


Bron: Greenport Venlo

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.