EU-commissie onderhandelt over protocollen voor peer- en appelexport naar VS

De tweede ronde van onderhandelingen over het trans-Atlantische handels- en investeringspartnerschap tussen de Europese Commissie en de Verenigde Staten, vindt deze week in Brussel plaats. Met betrekking tot groenten en fruit, zal de Commissie doorgaan met onderhandelen over de protocollen die de export van appelen en peren naar de Verenigde Staten toelaten.

Het protocol zal naar verwachting een enorm beheerplan voor de plantages, wier productie naar de VS wordt verscheept, omvatten. Daarmee dekt het aspecten zoals de inspectie van boomgaarden en magazijnen, alsook beheerprogramma's voor bepaalde ziekten en inspecties in het veld. Dit beheerprogramma zal een reeks algemene voorschriften omvatten, toepasbaar op alle producerende en exporterende EU-landen, plus een andere reeks bijzondere eisen, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke kenmerken van elk land.

De groente- en fruitexport van Spanje naar de VS stond in 2012 op ongeveer 56.049 ton (50.738 ton fruit en 5311 ton groenten). Volgens het Spaanse ministerie van Douane en Speciale Belastingen, was de meest geëxporteerde vrucht de mandarijn. De EU-export naar de VS bereikte in 2012 de 114.028 ton (73.780 fruit en 40.248 ton groenten).

Een derde ronde onderhandelingen staat gepland voor de week van 16 december.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.