Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Werkconferentie Seed 2 Feed: “Samen zaaien in Afrika”

Nederlandse ondernemers uit de tuinbouwsector bundelen hun kennis en expertise om op een duurzame manier bij te dragen aan het wereldvoedselvraagstuk. Een half jaar na de internationale conferentie Seed 2 Feed - die Rabobank Westland april 2013 organiseerde - zijn er vijf projecten geïnitieerd in verschillende regio's in Afrika. Op 9 december volgt een werkconferentie om de plannen verder te concretiseren.
Tijdens de conferentie Seed 2 Feed bleek dat er in Afrika volop kansen zijn voor Nederlandse ondernemers uit de tuinbouwketen. De bijeenkomst inspireerde hen tot samenwerking met Afrikaanse partners. Hiermee kan de lokale economie worden versterkt en een bijdrage worden geleverd aan een betere voedselvoorziening. Bijkomend voordeel is dat investeren in de groenteketen in Afrika een gunstig effect heeft op de positie van de vrouw, omdat juist vrouwen vaak in de groenteteelt werkzaam zijn.

Om de daad bij het woord te voegen vormden de Rabobank, Wageningen University & Research (WUR), Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA) en Greenport Holland een consortium. Zij tekenden een intentieverklaring om samen de glasgroenteketen in Afrika te professionaliseren.




Stroomversnelling
"Ondernemers uit de sector blijken veel ideeën te hebben voor samenwerking met Afrika", vertelt Fred van Heyningen, directievoorzitter van Rabobank Westland. "Vaak ontbreekt het hen aan tijd om die ideeën daadwerkelijk van de grond te krijgen. Het consortium ondersteunt hen hierbij en koppelt partijen aan elkaar. Denk aan het leggen van contacten met lokale instanties, advies bij het regelen van de financiering en het opstellen van projectplannen. Hierdoor komen bestaande projecten in een stroomversnelling en worden er daarnaast nieuwe projecten geïnitieerd."

Als voorbeeld noemt Van Heyningen een project dat voortkwam uit de conferentie. "Een van de sprekers vertelde dat er in Malawi veel tomaten verloren gaan voordat ze in de SPAR supermarkt in Lilongwe terechtkomen. Inmiddels heeft iemand van de WUR de situatie ter plekke beoordeeld en wordt er een verbeterplan opgesteld." Andere voorbeelden zijn het opzetten van een trainingscentrum voor Afrikaanse tuinbouwondernemers en het verbeteren van de distributieketen van papaja's. "Een bedrijf dat permanent aan de verbetering van agrarische processen werkt, is Rijk Zwaan", vertelt Van Heyningen. "In Afrika helpt het de lokale bevolking met het verbeteren van hun groenteteeltprocessen. Rabobank Westland gelooft dat investeren in een voorloper als Rijk Zwaan, de hele tuinbouwsector naar een hoger plan kan tillen. Omdat Rijk Zwaan andere bedrijven meetrekt in haar kielzog, versterken we zo het hele Westland."





Bekijk de video met Anton van Doornmalen en Fred van Heyningen over kansen in Afrika.

Kansen creëren
Rijk Zwaan is een van de bedrijven die aanwezig zullen zijn tijdens de werkconferentie op 9 december. Rubert Konijn, projectleider vanuit Greenport Holland, verwacht zo'n vijftig genodigden die samen de bestaande projectplannen verder gaan concretiseren. Naast deelnemers van het consortium en Nederlandse ondernemers zijn dat onder meer vertegenwoordigers vanuit de overheid en samenwerkingspartners uit Afrika. "Alle projecten komen voort uit een lokale vraag", licht Konijn toe. "Ze zijn gericht op het creëren van kansen voor de Afrikaanse groentesector, variërend van de primaire productie tot verbetering van de hele keten. Nederlandse ondernemers verbinden zich eraan en leveren hun expertise. Ter plekke wordt er zoveel mogelijk met lokale mensen gewerkt. Tijdens de werkconferentie stellen we per project vast wie de trekker is, wat de doelen zijn, hoe het gefinancierd wordt, welke partijen eraan meewerken en wat de planning is. Dit alles met het doel om de kwaliteit en opbrengst van de groententeelt in Afrika te verbeteren en zo te zorgen voor gezondere en gevarieerdere voeding voor de bevolking ter plekke."

Ondernemers die meer willen weten over zaken doen met Afrika of die hun ideeën willen delen, kunnen mailen naar raboseed2feed@westland.nl. Kijk voor meer informatie op www.raboseed2feed.com/vervolg/. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marleen de Hoog, Manager Marketing & Communicatie van Rabobank Westland. Zij is bereikbaar op telefoonnummer
(0174) 215 400.

Publicatiedatum: