Rusland dreigt internationale handel ernstig te schaden

De Russische douane heeft deze week opnieuw het gebied uitgebreid waar extra garanties voor het vervoer onder dekking van het TIR-carnet worden gesteld. Vanaf volgende maand dreigt deze illegale maatregel zelfs voor heel Rusland te gelden. Achter de schermen proberen vele partijen waaronder EVO de Russen op andere gedachten te brengen.

Uitzondering

Op dit moment is de maatregel alleen nog niet van kracht in het noordwesten van Rusland en in de Vyborg douaneregio langs de grens met Finland. De verwachting is dat de maatregel met ingang van 1 december 2013 echter voor heel Rusland zal gelden. Rusland stapt daarmee feitelijk uit het TIR-systeem.

Diplomatieke druk

De internationale gemeenschap maakt zich grote zorgen over de situatie in Rusland. De maatregel van de Russische douane kan de internationale handel namelijk ernstig schaden. Achter de schermen wordt dan ook op het allerhoogste niveau gelobbyd om een einde te maken aan deze situatie.

Bedrijfsleven

Namens het verladend bedrijfsleven sprak EVO afgelopen dinsdag met Eurocommissaris Algirdas Šemeta over de kwestie. Hij zei in dat gesprek toe dat de Europese Commissie, waarschijnlijk via voorzitter Barosso, de druk op Rusland zal verhogen. Samen met de wereldwijde transportorganisatie IRU heeft EVO bovendien de hulp ingeroepen van de hoogste baas van de Verenigde Naties: Ban Ki-moon.

Brief

Aanstaande vrijdag stuurt EVO, samen met TLN, een brief aan minister Dijsselbloem van Financiën om ook hem te bewegen bij de Russen aan te dringen op beëindiging van deze illegale actie van de Russische douane.

Oproep

EVO vraagt leden hun ervaringen met Rusland de komende tijd vooral te delen met de organisatie. Praktijkverhalen kunnen helpen de ernst van de situatie in Rusland te benadrukken richting politici. Reacties en vragen kunnen worden verstuurd naar ledenadviseur Peter Teunisse.


Bron: EVO

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.