Fred Jacobs, KCB:

Appels en peren aan de rijpe kant

Afgelopen weken bezocht Fred Jacobs van het KCB verschillende pakstations voor appel en peer. "Het afgelopen groeiseizoen kende een merkwaardig verloop. Na een late start en een warme, droge zomer, rijpten de vruchten in de herfst in hoog tempo en werden alsnog grover dan verwacht. Vooral bij de appels is dit het beeld dat in de handelskanalen zichtbaar is.
In het verleden waren afkeuringen, wanneer het de maatsortering betrof, meestal toe te schrijven aan een teveel van ondermaatse vruchten maar de afgelopen weken waren dat partijen met teveel bovenmaatse vruchten. Dit lot onderging helaas ook een partij Civni, die onder een merknaam werd aangeboden. Ruim 20% van het aantal vruchten was te grof. Vooral bij merkpartijen verwacht je dit niet, omdat men hieraan meestal meer aandacht besteedt.
Het viel ook op dat de vruchten van bijvoorbeeld Elstar, Civni, Milwa behoorlijk geel gekleurd waren en Jonagold en mutanten een vette schil hadden. De hardheid van de vruchten was gelukkig nog ruim voldoende en mede hierdoor was de smaak prima.
Ook bij de meeste gangbare perenrassen, zoals Conference en Doyenné du Comice, was de rijpheidsgraad hoger dan gewenst. Veel partijen waren getint en de vruchten van deze partijen waren meestal gevoelig. Dit zijn partijen die snel afgezet moeten worden, omdat ze anders problemen in de afzetketen kunnen veroorzaken.
Op de Conference komt dit jaar meer verruwing voor dan in de laatste jaren het geval was. Tot nu toe hebben de sorteerbedrijven hierop goed ingespeeld en werden peren met teveel verruwing goed uitgesorteerd

Bron: KCB

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.