



Abonneren
Vacatures
- Rozenplanner
- Ervaren Internationaal Salesmanager
- Int. Product- en Cropspecialist Propagation (opkweek)
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
Top 5 - gisteren
- "Vanaf maandagmorgen is het helemaal losgegaan op de uienmarkt"
- Omzet Vershal Boontjes in drie jaar tijd naar ruim 3,5 miljoen euro
- Eosta overgenomen door Anders Invest
- Eerste komkommers van Qcumber bij The Greenery geveild voor Kika
- "We bieden overzeese producenten met een totaalpakket toegang tot de Europese markt”
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Poolse tomatenteelt volop in ontwikkeling
Vanaf de jaren '70 werd de Poolse tomatenteelt gedomineerd door twee typen bedrijven. Aan de ene kant waren er de relatief kleine, private bedrijven – van een paar honderd tot een paar duizend m2 –, aan de andere kant waren er grote staatsbedrijven, met een omvang tot meer dan 30 hectare. Het totale areaal bedekte tomatenteelt bedroeg op een gegeven moment ongeveer 2500 hectare en werd volledig ingenomen door vleestomaat. "Halverwege de jaren '90 werden er moderne teelttechnieken geïntroduceerd", vertelt Pawel Strauchmann, crop specialist tomaat voor Rijk Zwaan in Polen. "De kassen werden van een beter niveau, steenwol werd ontdekt en het aantal professionele zelfstandige bedrijven steeg snel. De staatsbedrijven verdwenen in korte tijd volledig van de kaart."
Ander klimaat
Bij de ontwikkeling van de Poolse tomatenteelt is optimaal gebruik gemaakt van de kennis uit Nederland en België, vooral als het om technische ontwikkeling gaat. Maar van kopiëren is volgens Pawel geen sprake. "In Polen heerst vooral een continentaal klimaat. Dat betekent dat er van december tot en met februari sprake kan zijn van zware sneeuwval en extreem lage temperaturen, tot wel 30 °C onder nul. En dat bij een beperkte isolatie en een instraling die overdag tussen de 100 en 150 joules ligt. In de zomer kan sprake zijn van hoge temperaturen in combinatie met een lage luchtvochtigheid; zelfs onder de 20 procent. Het is dan ook niet zo vreemd dat de teeltwijze en de periode waarin wordt geteeld afwijken van wat gebruikelijk is in Nederland. Net als de types overigens, want nog steeds is vleestomaat hier veruit favoriet."
Opkomst roze tomaat
Op dit moment beslaat de 'hightech' tomatenteelt in Polen ongeveer 1.100 hectare, waarbij het voor ongeveer 80 procent gaat om vleestomaat. Het gemiddeld vruchtgewicht hiervan bedraagt tussen de 150 en 250 gram en de tomaten worden los geoogst en verkocht in dozen van 6 kilo. "De laatste jaren is ook de roze vleestomaat in opkomst", vertelt Pawel. "Dit jaar maakt dit type al ongeveer 10 procent uit van het totale areaal. Steeds meer telers zijn enthousiast over dit type en daar zijn goede redenen voor. Niet alleen levert dit type tijdens het seizoen bijna twee keer zo hoge verkoopprijzen op, ook is de roze tomaat erg populair bij de Russische consument. Dat zorgt ervoor dat de export ervan snel stijgt." Naast vleestomaat wordt er ook nog op ongeveer 70 hectare grove trostomaat geteeld. De rest van het areaal bestaat uit specialties als cherry-, cocktail- en pruimtomaat. "In totaal produceert Polen ongeveer 450 ton tomaten per jaar, waarvan 25 procent wordt geëxporteerd, met name naar Oost-Europa en Rusland."
Moeilijk seizoen
De meeste Poolse tomatentelers planten tussen half december en half januari. Het meest gebruikelijk is een geënte en getopte plant en een stengeldichtheid van 2,5 stengels per m2. In de zomer wordt vervolgens een extra stengel bijgehouden, waarmee uiteindelijk een dichtheid van 3 tot 3,2 stengels per m2 ontstaat. In verband met de slechte isolatie van de kassen en de steeds hogere stookkosten wordt de teelt vervolgens eind oktober of begin november beëindigd. Gemiddeld hebben telers dan een productie van 52 tot 55 kilo per m2 gehaald, tot 60 kilo met grove vleestomaten. "Afgelopen seizoen is relatief moeilijk geweest", weet Pawel. "Tot april hadden we te maken met winterse omstandigheden, met lage lichtcijfers en lage temperaturen. Dat zorgde voor een lagere opbrengst en een vertraging in de oogst van 10 tot 14 dagen. Telers schatten in dat de opbrengst 2 tot 3 kilo onder die van vorig seizoen ligt, waarbij de prijzen ook nog eens 10 tot 15 procent lager liggen."
Bron: Seeds & Sharing
Rijk Zwaan
www.rijkzwaan.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-02-03 "Door de kou Duitse spruitenseizoen vroeger beëindigd"
- 2023-02-03 Meer kiloknallers in tomatenland? "Misschien is dat ook wel typisch Nederlands”
- 2023-02-03 Krapte op paprikamarkt door kou drijft prijzen op
- 2023-02-03 Eerste komkommers van Qcumber bij The Greenery geveild voor Kika
- 2023-02-02 Derde generatie groenten- en fruitspecialisten op Sicilië
- 2023-02-02 Italiaanse ijsbergslateler zoekt nieuwe afzetmarkten
- 2023-02-02 Eerste oogst van nieuw seizoen: "Niet alleen mooi, maar ook erg lekker"
- 2023-02-02 "Om de neerwaartse trend om te buigen zul je bewustzijn onder jongeren moeten creëren"
- 2023-02-02 Geen gele paprika's bij Tesco door leveringsproblemen
- 2023-02-01 "Containerprijzen Turkije 40 tot 50% gedaald"
- 2023-02-01 Citronex investeert in tomatenteelt in Roemenië
- 2023-02-01 Mogelijk tot half maart tekort bladgroenten en kool uit Spanje
- 2023-02-01 "Door de vorst veel artisjokken klasse 2"
- 2023-02-01 Britse komkommertelers planten pas eind februari of maart
- 2023-01-31 Spaans komkommerseizoen zal 2 tot 3 weken eerder eindigen
- 2023-01-31 "Verspakketten groeiende categorie voor pastinaak"
- 2023-01-31 "Met een vroeg vallende Pasen is het voor ons van groot belang dat het product in het oog komt"
- 2023-01-31 "Volumeproblemen bepalend voor de paddenstoelenmarkt"
- 2023-01-31 Grotere en homogenere sla in Murcia
- 2023-01-31 Toenemende vraag naar exotische paddenstoelen