Teshuva Agricultural Projects:

Microgroenteteler 2B Fresh wil doorstoten naar wereldwijde markt

Het Israëlische bedrijf 2B Fresh is een teler van microgroenten, kruiden en bladgroenten. In de afgelopen tijd is de onderneming druk doende zich te positioneren als een belangrijke speler op de internationale markt. Het doet dit onder meer door het toevoegen van convenience en de distributie van hydroponische teeltechnieken. Voor een bedrijf gevestigd in Israël is de grootste uitdaging de hoge temperaturen. 2B Fresh teelt het hele jaar door in speciale kasconstructies met plastic covers. In de zomermaanden worden de zijkanten geopend en beschermd met een speciaal net om tripsen te weren. Omdat ze geen extra verwarming nodig hebben, heeft 2B Fresh mooie perspectieven in de opkomende markt van de microgroenten.


Hydroponische Paksoi

Avner Shohet van 2BFresh: "We proberen nu om ons op de markt te onderscheiden door het aanbieden van de hoogste kwaliteit en door altijd te gaan voor de hoogste normen ten aanzien van voedingswaarde. Dat is een van de redenen dat we tuinkers cultiveren omdat we geloven dat ze gezonder en veiliger zijn. Cresssoorten bevatten chlorofyl omdat ze meer in de zon komen, uiteraard een gezond voordeel."


Twintig cresssoorten 

Hydrocultuur

Na het zaaien worden de microgroenten binnen 10-14 dagen geoogst. Ook dit heeft een paar voordelen. De hoeveelheid vitaminen die een microgroente bevat wordt bepaald als de plant nog jong is. Daarnaast is het niet nodig om ongedierte te bestrijden omdat het gewas wordt geoogst voordat een plaag de plant kan binnendringen. 


Sla op kokos

2B Fresh cultiveert meer dan 20 variëteiten van microgroenten, en daarnaast producten als peterselie, radijs, boerenkool, broccoli, etc. Een groot deel van de gewassen wordt in een kas geteeld met hydrocultuur. "We oogsten een zeer consistent en schoon gewas," zegt Avner. "Sommige van de gewassen zijn zeer moeilijk om te telen, vooral in de zomer, maar dankzij het NFT-systeem kunnen we in de warme zomermaanden zelfs waterkers produceren."

Nutrient Film Technique (NFT) is een hydrocultuurtechniek waarbij voedingsrijk water circuleert langs de wortels van planten in een waterdichte geul, ook wel bekend als kanalen. "We koelen het water met geavanceerde technieken en simuleren het ideale klimaat," licht Avner toe. Waterkers is een van de meest populaire producten van het Israëlische bedrijf, onder meer vanwege de goede functionele eigenschappen tegen diabetes.


Bok-choi planten met hydrocultuur 

Een ander gewas dat met behulp van hydrocultuur tot stand komt is boerenkool, in dit geval op een kokosmat. "We groeien de boerenkool op kokos omdat het zware wortels heeft. Dit is ook het geval met sla. Over het algemeen geven we de voorkeur aan hydrocultuur omdat het schoner is. Ook zijn we van mening dat de gewassen beter smaken."
Avner Shohet met verse gesneden waterkers

Marketing & Export 

Op het moment teelt 2B Fresh de meeste producten voor de lokale markt, maar het bedrijf is naarstig op zoek naar exportmogelijkheden. Uzi Teshuva, General Manager van 2BFresh: "De Israëlische markt is simpelweg niet groot genoeg meer. Vorig jaar verdubbelden we de productiecapaciteit voor onze microgroente. Deze is vrijwel onbeperkt, dus het is geen probleem voor ons om aan een grote vraag te voldoen. Ook kwaliteit en voedselveiligheid kunnen we bij een toegenomen vraag moeiteloos op peil houden."


Verpakkingen op maat

"Het is altijd een uitdaging om microgroenten vers te houden tijdens het transport," licht Uzi toe. "Daarom doen we dat per vliegtuig. We verschepen al producten naar het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Polen, Canada en Hong Kong. Er zijn zeker andere goede spelers op die markt en er zijn goede telers van microgroente in Nederland en de VS, maar we proberen onszelf te onderscheiden door het aanbieden van iets anders: convenience. Al onze microgroenten zijn ready-to-eat. De eindgebruiker hoeft ze niet meer te snijden of op een andere manier te verwerken. Bovendien bespaart ons dat in logistieke kosten, want de trays hoeven niet mee."

Telers over de hele wereld

Naast de activiteiten in Israël kan 2B Fresh ook worden gezien als een groep bedrijven met aanvullende activiteiten. Lokale telers in Mexico, Turkije, Italië, Thailand en China vermarkten hun producten onder de 2B Fresh labels. Dit is onderdeel van een strategie om wereldwijd een sterke positie te ontwikkelen. "Al deze telers werken in principe met hetzelfde NFT-hydrocultuursysteem. Omdat wij ook de fabrikant van deze systemen zijn, kunnen we de hele keten onder controle houden," zegt een vertegenwoordiger van het bedrijf.

"We zien echt een toenemende vraag naar deze hydrocultuursystemen," zegt Uzi. "We zijn nu druk bezig met het realiseren van nieuwe kassen in China, Indonesië en Canada. Voor deze bedrijven leveren wij de NFT-technologieën en lokale kassenbouwers zijn verantwoordelijk voor de constructies. De wereld wordt zich meer en meer bewust van het feit dat hydrocultuur de toekomst is. Het is veiliger, duurzamer en gezonder."


Meer informatie:
TAP Teshuva Agricultural Projects - 2bfresh
Avner Shohet
avner@taprojevts.com
+972 98940507
www.taprojects.com
www.2bfresh.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.