AGF-beslag: hoe gaat het in zijn werk?

Tal van AGF-bedrijven hebben al op een of andere wijze te maken gehad met bewarend ("conservatoir") beslag. Als beslaglegger, als beslagene, of in geval van een derdenbeslag, als derdebeslagene. In dit artikel wordt kort ingegaan op enkele aspecten van conservatoir beslag. Een schuldeiser die, voorafgaand aan of tijdens een gerechtelijke procedure, een geldvordering of een vordering tot levering van goederen wil veiligstellen, kan zich met een verzoekschrift ("beslagrekest") wenden tot de voorzieningenrechter van de rechtbank met het verzoek toestemming te verlenen tot het leggen van conservatoir beslag ("beslagverlof").In de AGF-sector wordt vooral beslag gelegd voor vorderingen tot:
- betaling van de koopprijs of de minimum garantieprijs voor geleverde AGF-producten;
- terugbetaling van het voorschot dat is voldaan aan een leverancier die zijn verplichtingen niet of onvoldoende is nagekomen;
- levering van AGF-producten die, in strijd met gemaakte afspraken, aan een ander dan de beslaglegger zijn geleverd of dreigen te worden geleverd.

Nederland staat van oudsher bekend als een beslagparadijs. In vergelijking met andere landen is het in Nederland namelijk altijd eenvoudig geweest om toestemming te krijgen voor het leggen van conservatoir beslag. Sinds enkele jaren worden er hogere eisen gesteld aan een beslagrekest. Door de bank genomen is het voor een schuldeiser echter nog steeds relatief eenvoudig om een beslagverlof te verkrijgen. Een beslaglegger dient wel te beseffen dat hij aansprakelijk is voor de gevolgen van een ten onrechte gelegd beslag.

Wanneer er beslag wordt gelegd op aardappelen, groenten of fruit, moet er snel worden gehandeld in verband met de bederfelijke aard van de producten. De ene partij, de beslaglegger, kan de voorzieningenrechter verzoeken toestemming te verlenen om de in beslag genomen producten te (laten) verkopen. De andere partij, de beslagene, heeft de mogelijkheid in kort geding opheffing van het beslag te vorderen. Om het beslag opgeheven te krijgen kan de beslagene er ook voor kiezen zekerheid te stellen, doorgaans in de vorm van een bankgarantie. In veel gevallen zullen de betrokken partijen een regeling treffen die erop neerkomt dat de goederen worden verkocht, dat de opbrengst op een geblokkeerde rekening wordt gestort en dat de opbrengst op deze rekening blijft staan totdat de rechter heeft beslist welke partij het gelijk aan haar zijde heeft of totdat partijen hun geschil in der minne hebben geschikt.

Borsboom & Hamm
Borsboom & Hamm N.V. staat sinds jaar en dag AGF-bedrijven uit binnen- en buitenland bij. Niet alleen op het gebied van ondernemingsrecht, (internationaal) contractenrecht en procesrecht, maar ook op andere rechtsgebieden, zoals arbeidsrecht en bestuursrecht. Borsboom & Hamm adviseert en procedeert. Het kantoor telt circa 25 advocaten die op een of meerdere rechtsgebieden als specialist werkzaam zijn. U kunt de website bezoeken voor een overzicht van onze advocaten en specialismen.

Voor meer informatie:
Borsboom & Hamm
Henry Dunantlaan 1
2992 KP Barendrecht
T: +31-180 642000
F: +31-180 642001

Weena 614
3012 CN Rotterdam
T +31 (0) 10 2012939
F: +31 (0) 10 2012949

hans.borsboom@borsboomhamm.nl
www.borsboomhamm.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.