'Marktkooplui moeten vaker pinapparaat hebben'

Marktkooplieden blijken een gewilde prooi voor georganiseerde oplichters uit met name Oost-Europa. Ze betalen met valse briefjes van 50 euro en gaan er vandoor met zoveel mogelijk wisselgeld. Dat schrijft het AD.


De Centrale Vereniging van Ambulante Handel wil samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie maatregelen treffen. Het stimuleren van het gebruik van pinapparaten zou daar deel van kunnen uitmaken.


De afgelopen weken zijn verschillende grote markten getroffen, blijkt uit een inventarisatie van het AD. Zo werd vals geld gevonden op de Albert Cuypmarkt en de Rotterdamse Centrummarkt. In het Drentse Westerbork werden op één dag zes kooplieden opgelicht. Afgelopen weekend werden in Den Haag twee vrouwen opgepakt, die met een vals biljet wilden betalen.

Explosieve stijging
Het aantal valse eurobiljetten stijgt dit jaar explosief, zo tonen cijfers van De Nederlandsche Bank. In het eerste halfjaar van 2013 zijn er 19.400 valse biljetten onderschept. Dat is een toename van 49 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

Vals geld wordt met name gedrukt in Italië, blijkt uit een onderzoek van de politiedienst voor internationale samenwerking IPOL. Maar ook in Oost-Europese landen als Bulgarije neemt valsemunterij toe.

Biljetten van 50 euro worden het meest vervalst. Ze worden voor ongeveer 7,50 euro per stuk doorverkocht.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.