Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruittelers uit Fukushima richten zich op Zuidoost-Azië voor ommekeer

Na drie decennia serieuze inspanningen en promotie werd de prefectuur Fukushima een 'koninkrijk' van de fruitteelt, maar dit veranderde na 11 maart 2011, toen de grote aardbeving en tsunami in Oost-Japan de nummer één kerncentrale in Fukushima deden instorten.

Telers en ambtenaren in de regio hopen nu dat de verkoop in Zuidoost-Azië zal helpen de gevolgen van embargo's in andere exportmarkten te verzachten. "We hopen ook dat fruit uit Fukushima in Zuidoost-Azië een hoge reputatie kan behalen om het negatieve imago dat in Japan heerst, te compenseren", zei Yasunobu Wadayama, een afgevaardigde verkooppromotiechef van de departementale overheid.

De jaarlijkse exportvolumes schommelden de afgelopen tien jaar rond de 50 ton en stegen tot 70 ton in 2009. Maar Taiwan en Hong Kong, die beiden meer dan 90 procent van dat volume importeerden, hebben alle teeltproductenimport van Fukushima gebannen sinds het begin van de nucleaire crisis.

Thailand, dat dichtbij genoeg ligt om perziken van Fukushima te ontvangen, is niet bang voor de straling zoals andere gebieden. Thaise retailers hebben namelijk vorig jaar in Fukushima de perziken gecontroleerd op radioactieve straling en hen werd verteld dat alleen perziken die geen radioactieve stoffen bevatten, worden verscheept. De eerste export van perziken en appelen uit Fukushima naar Thailand vond vorig jaar herfst plaats. Er werd twee ton fruit verkocht aan rijke klanten in vier warenhuizen in Bangkok, die zich konden veroorloven ongeveer 800 yen (€6) voor een perzik en 300 yen (€2,30) voor een appel te betalen. De kopers vertrouwen ogenschijnlijk op het Japanse screeningssysteem.

De export van fruit van Fukushima naar Maleisië ging dit jaar van start. In augustus en september werd 2,5 ton perziken, samen met 250 kg peren en 80 kg druiven voor de testmarketing, verzonden naar Thailand en Maleisië. Alles was uitverkocht in de warenhuizen in Bangkok en Kuala Lumpur.

Er zijn plannen de export van fruit uit Fukushima volgend jaar uit te breiden. Maar de kleine circulatie betekent nog steeds dat het merendeel van de winst zal gaan naar het transport en andere kosten.

Source: asahi.com
Publicatiedatum: